Vaders en verzorgers moeten minimaal tien dagen kraamverlof kunnen opnemen als hun partner is bevallen. Ze moeten daarbij ten minste het loon ontvangen dat ze ook tijdens ziekteverlof krijgen. Daarover heeft het Europees Parlement een akkoord bereikt met de lidstaten.
Lees verder onder de advertentie
Verantwoordelijk EU-commissaris Marianne Thyssen vind het ‘een goede dag voor sociaal Europa, vooral voor families’.
‘Betere verdeling van de zorgtaken’
De nieuwe regeling gaat ook gelden voor partners van gelijk geslacht in landen waar dat nationaal is geregeld. Europees is verder afgesproken dat van het bestaande recht op vier maanden ouderschapsverlof de ouders de helft niet mogen overdragen. Nu is één maand niet overdraagbaar. Die aanpassing moet leiden tot een betere verdeling van de zorgtaken en geeft ouders volgens Thyssen ‘echt een keuze om te kiezen hoe ze de zorg willen invullen’. De hoogte van de uitkering over de twee maanden wordt bepaald door de lidstaten.
In Nederland werd het betaald partnerverlof verhoogd van twee naar vijf dagen: Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wilde vorig jaar echter niet dat het verlof nog eens naar tien dagen omhoog ging en Nederland stemde in juni dan ook tegen verruiming van het Europees verlof. Volgens Koolmees zouden lidstaten de duur ervan zelf moeten kunnen regelen.
Lees verder onder de advertentie
Als de wet formeel is goedgekeurd, hebben de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.