Vaders en verzorgers moeten minimaal tien dagen kraamverlof kunnen opnemen als hun partner is bevallen. Ze moeten daarbij ten minste het loon ontvangen dat ze ook tijdens ziekteverlof krijgen. Daarover heeft het Europees Parlement een akkoord bereikt met de lidstaten.
Lees verder onder de advertentie
Verantwoordelijk EU-commissaris Marianne Thyssen vind het ‘een goede dag voor sociaal Europa, vooral voor families’.
‘Betere verdeling van de zorgtaken’
De nieuwe regeling gaat ook gelden voor partners van gelijk geslacht in landen waar dat nationaal is geregeld. Europees is verder afgesproken dat van het bestaande recht op vier maanden ouderschapsverlof de ouders de helft niet mogen overdragen. Nu is één maand niet overdraagbaar. Die aanpassing moet leiden tot een betere verdeling van de zorgtaken en geeft ouders volgens Thyssen ‘echt een keuze om te kiezen hoe ze de zorg willen invullen’. De hoogte van de uitkering over de twee maanden wordt bepaald door de lidstaten.
In Nederland werd het betaald partnerverlof verhoogd van twee naar vijf dagen: Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wilde vorig jaar echter niet dat het verlof nog eens naar tien dagen omhoog ging en Nederland stemde in juni dan ook tegen verruiming van het Europees verlof. Volgens Koolmees zouden lidstaten de duur ervan zelf moeten kunnen regelen.
Lees verder onder de advertentie
Als de wet formeel is goedgekeurd, hebben de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.