De Consumentenbond testte 11 traphekjes om te zien of ze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. Hou je vast: 5 van de 11 traphekjes werden bestempeld als ‘afrader’. Er werd ook gekeken of de hekjes makkelijk te installeren, openen en sluiten zijn.
Lees verder onder de advertentie
We hebben de vijf hekjes die dus afgeraden worden even voor je op een rijtje gezet:
BabyDan ‘Guard Me’
A3 Baby & Kids ‘Rolygate’
Maclean ’traphekje metaal schroefbaar’
Stars Stairs ‘Nele’
Reer ‘DesingLine Puristic’
De Consumentenbond geeft aan dat sommige van deze hekjes de ‘duwen en trekken’-test niet doorkwamen. Bij die test wordt gesimuleerd dat een kindje aan het hekje rammelt. Bij andere hekjes braken er onderdelen af, werkte het beveiligingssysteem van de sluiting niet naar behoren of konden kindervingertjes bekneld raken.
Lees verder onder de advertentie
Veilig
Bovengenoemde traphekjes kun je dus beter niet aanschaffen. Maar hoe zorg je dat jij wél een veilig traphekje in huis haalt? De belangrijkste tip van de Consumentenbond: check het hekje zelf in de winkel op de belangrijkste onderdelen: het slot, de openingen en de hoogte. We nemen het even met je door:
Lees verder onder de advertentie
Het slot
Dit is het belangrijkste punt van je traphekje. Het slot moet met een hand bediend kunnen worden, test dit dus op het showroommodel in de winkel. Check altijd goed of het hekje goed in het slot is gevallen, dit kan door er even aan te schudden. Het beste is als je kunt voelen of horen (bijvoorbeeld door een klik) dat het slot goed dicht zit.
Sommige traphekjes hebben een ‘automatisch slot’ en vallen vanzelf dicht. Check dan altijd of dit ook zo is wanneer het hekje op een kleine kier staat.
Lees verder onder de advertentie
De hoogte
VeiligheidNL adviseert een hoogte van 75 centimeter, en dan vooral bij kinderen groter dan 85 centimeter. In ieder geval moet de afstand tussen het punt waar een kind met een voet op het hekje kan staan en het hoogste punt minimaal 65 centimeter zitten, zodat je kind zich niet over het hekje kan trekken.
Lees verder onder de advertentie
Tussendoor
Let op dat er geen spijlen of ruimtes groter dan 6,5 centimeter ontstaan. Hier kan een kind een heup doorheen wrikken. In het ergste geval kan je kind zelfs vast blijven zitten met het hoofd. Dit is makkelijk te testen in de winkel: een gebalde vuist mag niet tussen de spijlen van het traphekje passen.
Lees verder onder de advertentie
Flexibele hekjes
De Consumentenbond raadt rolhekjes en hekjes met flexibel materiaal af, ondanks dat deze aan de Europese veiligheidsnorm kunnen voldoen. Die norm houdt namelijk geen rekening met flexibele materialen. Het textiel is vrijwel altijd gemakkelijk omhoog of omlaag te trekken: onveilig dus!
Scherpe stukken
Check het traphekje in de winkel altijd even op scherpe onderdelen, splinters of andere onafgewerkte punten. Je kunt met je hand langs het hele traphekje (en het ophangsysteem!) gaan om dit te testen.
Bron: Consumentenbond.nl
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.