De Consumentenbond testte 11 traphekjes om te zien of ze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. Hou je vast: 5 van de 11 traphekjes werden bestempeld als ‘afrader’. Er werd ook gekeken of de hekjes makkelijk te installeren, openen en sluiten zijn.
Lees verder onder de advertentie
We hebben de vijf hekjes die dus afgeraden worden even voor je op een rijtje gezet:
BabyDan ‘Guard Me’
A3 Baby & Kids ‘Rolygate’
Maclean ’traphekje metaal schroefbaar’
Stars Stairs ‘Nele’
Reer ‘DesingLine Puristic’
De Consumentenbond geeft aan dat sommige van deze hekjes de ‘duwen en trekken’-test niet doorkwamen. Bij die test wordt gesimuleerd dat een kindje aan het hekje rammelt. Bij andere hekjes braken er onderdelen af, werkte het beveiligingssysteem van de sluiting niet naar behoren of konden kindervingertjes bekneld raken.
Lees verder onder de advertentie
Veilig
Bovengenoemde traphekjes kun je dus beter niet aanschaffen. Maar hoe zorg je dat jij wél een veilig traphekje in huis haalt? De belangrijkste tip van de Consumentenbond: check het hekje zelf in de winkel op de belangrijkste onderdelen: het slot, de openingen en de hoogte. We nemen het even met je door:
Lees verder onder de advertentie
Het slot
Dit is het belangrijkste punt van je traphekje. Het slot moet met een hand bediend kunnen worden, test dit dus op het showroommodel in de winkel. Check altijd goed of het hekje goed in het slot is gevallen, dit kan door er even aan te schudden. Het beste is als je kunt voelen of horen (bijvoorbeeld door een klik) dat het slot goed dicht zit.
Sommige traphekjes hebben een ‘automatisch slot’ en vallen vanzelf dicht. Check dan altijd of dit ook zo is wanneer het hekje op een kleine kier staat.
Lees verder onder de advertentie
De hoogte
VeiligheidNL adviseert een hoogte van 75 centimeter, en dan vooral bij kinderen groter dan 85 centimeter. In ieder geval moet de afstand tussen het punt waar een kind met een voet op het hekje kan staan en het hoogste punt minimaal 65 centimeter zitten, zodat je kind zich niet over het hekje kan trekken.
Lees verder onder de advertentie
Tussendoor
Let op dat er geen spijlen of ruimtes groter dan 6,5 centimeter ontstaan. Hier kan een kind een heup doorheen wrikken. In het ergste geval kan je kind zelfs vast blijven zitten met het hoofd. Dit is makkelijk te testen in de winkel: een gebalde vuist mag niet tussen de spijlen van het traphekje passen.
Lees verder onder de advertentie
Flexibele hekjes
De Consumentenbond raadt rolhekjes en hekjes met flexibel materiaal af, ondanks dat deze aan de Europese veiligheidsnorm kunnen voldoen. Die norm houdt namelijk geen rekening met flexibele materialen. Het textiel is vrijwel altijd gemakkelijk omhoog of omlaag te trekken: onveilig dus!
Scherpe stukken
Check het traphekje in de winkel altijd even op scherpe onderdelen, splinters of andere onafgewerkte punten. Je kunt met je hand langs het hele traphekje (en het ophangsysteem!) gaan om dit te testen.
Bron: Consumentenbond.nl
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.