We kunnen er niet vanaf blijven in deze tijd van het jaar, de chocolade paaseitjes. Of misschien gaan je kinderen er elk jaar enthousiast naar op zoek. Hoe dan ook, bij Pasen horen paaseitjes. Maar waarom eten we eigenlijk chocolade paaseitjes?
Lees verder onder de advertentie
Eieren symbool voor vruchtbaarheid
Eieren worden al eeuwenlang gezien als het symbool voor vruchtbaarheid. Zo verstopten de Germanen vroeger aan het begin van de lente al eieren op hun akkers om vruchtbare oogst te creëren. In China werd zelfs al eerder gebruik gemaakt van eieren. In de zevende eeuw voor Christus werd er al een lentefeest gehouden. Hierbij mochten de bewoners drie dagen geen vuur maken, zodat de natuur de kans kreeg om te ontdooien. Zonder vuur konden ze geen vlees en vis bereiden, dus aten ze gekleurde, hardgekookte eieren.
In het Christendom was het juist een tijdje verboden om rond die tijd eieren te eten, namelijk tussen Aswoensdag en Pasen. In het voorjaar legden de kippen een hoop eieren, waardoor er met Pasen juist veel te veel eieren waren. Die werden mooi versierd en gebruikt als decoratie, of ze werden opgegeten. Voor hen staat het ei symbool voor de wedergeboorte van Christus.
Lees verder onder de advertentie
Waarom zijn het chocolade paaseitjes geworden?
Chocolade paaseitjes bestaan al langer dan je misschien zou verwachten. In de achttiende eeuw werden ze voor het eerst in Frankrijk gemaakt, maar ze zagen er wel iets anders uit. Toen werden uitgeblazen kippeneieren gevuld met chocolade. Pas jaren later volgden de volle, en even later de holle chocolade eitjes zoals we die nu kennen.
Lees verder onder de advertentie
Vroeger was het vooral een luxe product, maar nu kan iedereen genieten van lekkere paaseitjes die vaak al ver voor Pasen in de winkel liggen, dus lekker smikkelen maar.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.