Leraren maken zich grote zorgen over het gebruik van social media door hun leerlingen: 92 procent denkt dat smartphones een negatief effect hebben op de schoolprestaties, blijkt uit onderzoek van DUO.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen slapen te weinig, zijn sneller afgeleid en kunnen lange teksten moeilijker begrijpen.
Goede afspraken maken
Mediapedagoog Frederike Lems adviseert ouders dan ook om niet zomaar je oude smartphone aan je kind te geven, zonder daar afspraken over te maken. “Je kind leert zichzelf dan gedrag aan en dat is niet zo makkelijk terug te draaien”, zegt ze tegen RTL Nieuws. Maar hoe pak je het dan wel goed aan? “Maak je oude telefoon helemaal leeg en bespreek wat je kind ermee gaat doen.”
“Welke apps zet je erop? Welke profielen maak je aan? Een bijkomend voordeel van samen starten is dat je hoort wat je kind al weet. Beter aan het begin even doorbijten en aandacht aan besteden, dan er te laat mee zijn. Dat heeft zoveel meerwaarde. Je herhaalt eigenlijk de opvoeding, maar dan online.” Ook adviseert Lems het mobieltje buiten de slaapkamer te houden en niet te gebruiken tijdens het eten.
Lees verder onder de advertentie
‘Praat erover’
Verder is openheid volgens de mediapedagoog heel belangrijk: praat met je kind niet alleen over hoe het op school was, maar ook wat er op social media allemaal langs is gekomen. “En als ze gewend zijn er open met je over te praten, dan kun je dat langzaam steeds verder loslaten. Dat is opvoeden, steeds verder loslaten. Dat moet je ook online doen.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.