Door de stad lopen met een nieuwsgierige peuter is voor veel ouders een behoorlijke uitdaging en daarom zie je steeds meer kinderen met een tuigje. “Niets om je voor te schamen”, zegt pedagoog Bas Levering tegen RTL Nieuws.
Lees verder onder de advertentie
Hij hoopt zelfs dat meer ouders dat durven.
‘Geen bezwaar’
“Als het bedoeld is om kinderen ruimte te geven en het veiligheid geeft, heb ik geen bezwaar”, aldus Levering. “Het tuigje is een heel oud middel dat vaak gebruikt werd. Op een gegeven moment kwam er kritiek, omdat het de bewegingsvrijheid van kinderen zou inperken. Maar voor de veiligheid is het natuurlijk helemaal niet zo gek.”
De pedagoog vergelijkt het tuigje met de box. “Ook dat is een aangenaam instrument. Als kinderen gaan lopen, is dat een ramp in huis. Allerlei dingen in huis zijn niet veilig voor een kind. En het is ook lastig: kinderen van die leeftijd begrijpen nog niet wat een verbod is. Dus je zult ze op de een of andere manier in de hand moeten houden.”
Lees verder onder de advertentie
Zielig?
Of een tuigje zielig is voor een kind? Levering vindt van niet. “Ze raken eraan gewend. Er is een soort ideologie dat kinderen alle ruimte moeten krijgen, zelf als ze zichzelf in gevaar kunnen brengen.”
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.