Nee, nee en nog eens nee: je kind heeft een geheel eigen wil en gaat over alles de strijd aan. Deze fase noemen we de peuterpuberteit, maar wat doe je eraan? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is peuterpuberteit?
Peuters gaan de wereld om zich heen steeds meer ontdekken en gaan steeds meer zelf doen. Ze krijgen een eigen willetje en gaan hun grenzen verkennen, maar merken dat lang niet alles mag. Dat zorgt voor frustratie en driftbuien. Vergelijk het met tieners die steeds zelfstandiger worden en gaan puberen – vandaar dat dezelfde fase bij peuters de ‘peuterpuberteit’ genoemd wordt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe uit peuterpuberteit zich?
Dat is natuurlijk bij ieder kind anders. Maar over het algemeen raken peuters snel gefrustreerd als ze merken dat iets niet lukt of niet mag. Ze gaan schreeuwen, huilen, soms zelfs schoppen en slaan of ze werpen zich boos tegen de grond. ‘Nee’ is het woord dat daarbij tientallen keren per dag uit hun mond komt. Het kan je als ouder tot waanzin drijven, maar heb geduld: deze fase gaat vanzelf weer over.
Hoe moeilijk ook, probeer je geduld en de rust te bewaren. Het heeft geen zin om tegen je kind in te gaan en boos te worden – dat werkt alleen maar averechts. Probeer je kind ook geen straf te geven, want dan kan je kind de volgende keer hetzelfde gaan doen om maar weer aandacht te krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Wat is dan wel verstandig? Probeer het negatieve gedrag van je peuter zoveel mogelijk te negeren. Dat kun je letterlijk doen, maar je kunt je kind ook afleiden en zo voorkomen dat negatief gedrag uiteindelijk uitmondt in een enorme driftbui.
Wat goed kan helpen, is het belonen van positief gedrag. Is het je kind bijvoorbeeld zelf gelukt om zijn jas aan te trekken, geef hem daar dan een compliment over. Laat je peuter ook zoveel mogelijk zelf doen – in deze fase vindt hij dat geweldig.
Lees verder onder de advertentie
Gaat je kind uiteindelijk toch mopperen en tieren? Praat dan met hem over zijn gedrag zodra de bui weer voorbij is, of zet je kind even apart om de rust terug te brengen.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Rijn (35) worstelt met een dilemma. Zijn vriendin wil haar zestienjarige puber huur laten betalen om haar verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten, maar Rijn vindt dit veel te ver gaan. Een felle ruzie zet hun hele gezin op scherp. Hoe kan hij dit nog oplossen?
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.