Dít is waarom peuters vaak zo’n bol buikje hebben

28.08.2024 15:00

Heeft jouw peuter ook zo’n bol buikje? Niks om je zorgen over te maken! Daar zit namelijk een hele logische verklaring achter. Wij leggen het je uit.

Bol buikje bij peuters

Peuters hebben vaak een bol, opgezet buikje. Ook als ze geen overgewicht hebben. In dat geval heeft het dan ook niks met vet te maken. Bij overgewicht zie je dat ook aan de andere lichaamsdelen en is er vaak sprake van huidplooien. Veel slanke peuters hebben alleen dat bolle buikje. Hoe zit dat?

Buikspieren

De buikspieren van peuters zijn vaak nog niet zo goed ontwikkeld. Deze buikspieren moeten de organen in het buikje op z’n plek houden. In veel gevallen zijn die spieren nog iets te slap en komt het buikje daardoor wat naar voren. Vaak zie je dan ook dat het buikje ‘s ochtends platter is en ‘s avonds wat boller. Het is niks om je zorgen over te maken en je kindje hoeft ook echt geen sit-ups te gaan doen. Die buikspieren worden vanzelf sterker.

Evenwicht

Heeft jouw dreumes het ook? Kan goed kloppen! Jonge kinderen die nog niet zo lang lopen, nemen vaak een houding aan met hun buik naar voren. Ze hebben dan een holle rug. Dit doen ze omdat ze hun evenwicht nog niet goed kunnen bewaren. Ze staan zo wat steviger. Ook dit is niks om je zorgen om te maken. Ze gaan vanzelf anders staan als ze wat stabieler zijn.

Pijn?

In de meeste gevallen is zo’n opgezet buikje onschuldig. Het is natuurlijk een ander geval als je kindje pijn heeft. Klaagt-ie over zijn harde, pijnlijke buik? Dan is het slim om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een lactose- of glutenallergie.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.