Moedervlekken of sproeten zijn pigmentvlekken die veel voorkomen en meestal goedaardig zijn. Maar er bestaan ook kwaadaardige pigmentvlekken. Hoe herken je het verschil?
Lees verder onder de advertentie
In je lichaam zit het pigment melanine, dat je beschermt tegen schadelijke UV-straling. Als er veel pigment op een kleine oppervlakte voorkomt en het dus ophoopt, dan wordt de huid donkerder en ontstaat er een pigmentvlek.
Lees verder onder de advertentie
Dit kan gebeuren als je veel in de zon zit, door ouderdom of door hormonen tijdens je zwangerschap.
Goedaardige pigmentvlekken
Moedervlekken, geboortevlekken en sproeten zijn enkele voorbeelden van zo’n pigmentvlek. Deze soorten kunnen geen kwaad – mits ze dezelfde vorm en kleur houden.
Lees verder onder de advertentie
Als je daarin verandering merkt bij jezelf of bij je kind, kan het wijzen op een vorm van huidkanker en is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Kwaadaardige pigmentvlekken
Als een pigmentvlek kwaadaardig is, spreek je van een melanoom. Het gaat dan om een ernstige vorm van huidkanker die je in een vroeg stadium gemakkelijk kunt behandelen. Wacht je daar te lang mee, dan kan de kwaadaardige vlek uitzaaien.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je een kwaadaardige pigmentvlek? Daarbij kan de Engelse ABCD-regel helpen:
De A van asymmetrie Een gewone pigmentvlek is vaak symmetrisch, maar een kwaadaardige vlek is onregelmatig van vorm
De B van boord Een pigmentvlek hoort glad en rond/ovaal te zijn en geen onregelmatige rand te hebben
De C van colour (kleur) Een kwaadaardige pigmentvlek heeft niet één kleur bruin, maar meestal verschillende tinten – soms zelfs zwart.
De D van diameter Is de vlek groot, dat wil zeggen meer dan zes millimeter? Dan moet je alert zijn.
Houd goed in de gaten welke moedervlekken en andere pigmentvlekjes je op je lichaam hebt. Doe dat ook bij je kind. Merk je een verandering of vertrouw je het niet, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
De geboorte van je kind missen: het klinkt als een nachtmerrie die geen enkele vader ooit wil meemaken. Toch overkwam het deze drie mannen. “We zijn inmiddels zes jaar verder, maar ik ben nog steeds niet vergeven.”