
Freek Vonk vertelt waarom hij nooit vader zal worden
Kinderen worden wild als ze hem zien, maar toch ziet Neerlands bekendste tv-bioloog zichzelf niet voortplanten. In weekblad Story vertelt hij waarom er geen kleine Freekjes komen.
Moedervlekken of sproeten zijn pigmentvlekken die veel voorkomen en meestal goedaardig zijn. Maar er bestaan ook kwaadaardige pigmentvlekken. Hoe herken je het verschil?
In je lichaam zit het pigment melanine, dat je beschermt tegen schadelijke UV-straling. Als er veel pigment op een kleine oppervlakte voorkomt en het dus ophoopt, dan wordt de huid donkerder en ontstaat er een pigmentvlek.
Dit kan gebeuren als je veel in de zon zit, door ouderdom of door hormonen tijdens je zwangerschap.
Moedervlekken, geboortevlekken en sproeten zijn enkele voorbeelden van zo’n pigmentvlek. Deze soorten kunnen geen kwaad – mits ze dezelfde vorm en kleur houden.
Als je daarin verandering merkt bij jezelf of bij je kind, kan het wijzen op een vorm van huidkanker en is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Als een pigmentvlek kwaadaardig is, spreek je van een melanoom. Het gaat dan om een ernstige vorm van huidkanker die je in een vroeg stadium gemakkelijk kunt behandelen. Wacht je daar te lang mee, dan kan de kwaadaardige vlek uitzaaien.
Hoe herken je een kwaadaardige pigmentvlek? Daarbij kan de Engelse ABCD-regel helpen:
Houd goed in de gaten welke moedervlekken en andere pigmentvlekjes je op je lichaam hebt. Doe dat ook bij je kind. Merk je een verandering of vertrouw je het niet, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Bron: Viata Apotheek
Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende geboortevlekken >