Moedervlekken of sproeten zijn pigmentvlekken die veel voorkomen en meestal goedaardig zijn. Maar er bestaan ook kwaadaardige pigmentvlekken. Hoe herken je het verschil?
Lees verder onder de advertentie
In je lichaam zit het pigment melanine, dat je beschermt tegen schadelijke UV-straling. Als er veel pigment op een kleine oppervlakte voorkomt en het dus ophoopt, dan wordt de huid donkerder en ontstaat er een pigmentvlek.
Lees verder onder de advertentie
Dit kan gebeuren als je veel in de zon zit, door ouderdom of door hormonen tijdens je zwangerschap.
Goedaardige pigmentvlekken
Moedervlekken, geboortevlekken en sproeten zijn enkele voorbeelden van zo’n pigmentvlek. Deze soorten kunnen geen kwaad – mits ze dezelfde vorm en kleur houden.
Lees verder onder de advertentie
Als je daarin verandering merkt bij jezelf of bij je kind, kan het wijzen op een vorm van huidkanker en is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Kwaadaardige pigmentvlekken
Als een pigmentvlek kwaadaardig is, spreek je van een melanoom. Het gaat dan om een ernstige vorm van huidkanker die je in een vroeg stadium gemakkelijk kunt behandelen. Wacht je daar te lang mee, dan kan de kwaadaardige vlek uitzaaien.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je een kwaadaardige pigmentvlek? Daarbij kan de Engelse ABCD-regel helpen:
De A van asymmetrie Een gewone pigmentvlek is vaak symmetrisch, maar een kwaadaardige vlek is onregelmatig van vorm
De B van boord Een pigmentvlek hoort glad en rond/ovaal te zijn en geen onregelmatige rand te hebben
De C van colour (kleur) Een kwaadaardige pigmentvlek heeft niet één kleur bruin, maar meestal verschillende tinten – soms zelfs zwart.
De D van diameter Is de vlek groot, dat wil zeggen meer dan zes millimeter? Dan moet je alert zijn.
Houd goed in de gaten welke moedervlekken en andere pigmentvlekjes je op je lichaam hebt. Doe dat ook bij je kind. Merk je een verandering of vertrouw je het niet, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.