Als de voeten van je kind kaarsrecht op de grond staan, zonder lichte bolling, dan heeft hij platvoeten. Hoe dit komt en hoe het te behandelen is, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een platvoet?
Normaal gesproken zie je in het midden van de voet een soort opwaartse curve: de voetboog. Deze ontstaat omdat verschillende pezen in je voet en het onderbeen samenwerken. Als dat niet helemaal goed gaat, is er weinig of geen voetboog. Dat noem je een platvoet of doorgezakte voet.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat het?
Vaak spelen genen een rol. Als je als ouder platte voeten hebt, is de kans groot dat je kind die ook krijgt. Verder kun je platvoeten krijgen als je bijvoorbeeld zwakke voetbogen hebt, reuma of een spierziekte. Ook overgewicht of diabetes vergroten de kans op platte voeten.
Lees verder onder de advertentie
Bij wie komt het voor?
Sommige volwassenen hebben er last van, maar er zijn vooral veel jonge kinderen met platvoeten. Dat komt omdat de voetboog zich in de eerste jaren meestal nog aan het ontwikkelen is.
Je kunt een platvoet bij je kind herkennen als hij staat: zijn voeten zien er dan plat uit. Gaat hij op zijn tenen staan, dan verschijnt er toch een lichte boog.
De voet kan naar de binnenkant rollen als je kind staat en loopt. Dat noem je ook wel overpronatie. De voet kan ook naar buiten wijzen.
Platte voeten kunnen een ongelijke verdeling van het lichaamsgewicht veroorzaken, waardoor schoenen misschien ongelijk of sneller dan normaal slijten. Meestal gebeurt dit aan één kant en dat kan leiden tot verwondingen.
Lees verder onder de advertentie
Kan het kwaad?
Als je kind platte voeten heeft, betekent dat niet dat hij die de rest van zijn leven zal hebben. Als kinderen ouder worden, ontwikkelen de voetbogen zich namelijk verder en lossen platte voeten zich vaak vanzelf op. Meestal gebeurt dat rond hun tiende jaar.
Lees verder onder de advertentie
Heeft je kind echter platte voeten als gevolg van een onjuiste botontwikkeling of een andere aandoening (bijvoorbeeld spina bifida), dan zal hij behandeld moeten worden door een arts.
Geeft het klachten?
Sommige kinderen hebben geen last van hun platvoeten, anderen wel. Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen:
pijn in de voeten
pijn in de knie, heup, onderrug/been, binnenkant van de enkel of kuit
één of beide voeten kunnen stijf aanvoelen
Wat kun je er aan doen?
Als je kind er veel last van heeft, zorg er dan voor dat hij goede, ondersteunende schoenen draagt. Ook kan een steunzool die op maat gemaakt wordt, uitkomst bieden: die vermindert de druk in de voetholte en daarmee de pijn, als de voet te ver naar binnen rolt.
Helpt dit niet voldoende, dan kan een fysiotherapeut je kind oefeningen geven om de klachten te verminderen of te voorkomen dat deze erger worden.
Als je regelmatig bij de Action shopt voor babyspulletjes, let dan even goed op. Action waarschuwt namelijk voor een bepaald soort babypoeder en haalt hem terug: de Nuagé Baby Powder Talc Free 284g. Dit moet je erover weten.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als je de vieze was in de droger doet of je baby in de supermarkt vergeet, betekent dat niet dat je langzaam gek aan het worden bent. Het betekent dat je honderdduizend ballen tegelijk in de lucht houdt. Mag het dan alsjeblieft een keertje misgaan, ja?
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
We kennen het allemaal: het huishouden bijhouden is een uitdaging, vooral als moeder. Maar het is niet onmogelijk! Tweelingmoeder Rianne deelde haar gouden tip voor een schoon en opgeruimd huis op Instagram en wij vinden ‘m geniaal.
Angelina (30) dacht dat ze alles in huis had voor haar droombaan: ervaring, ambitie en een ijzersterke motivatie. Maar tijdens het sollicitatiegesprek kreeg ze een vraag die haar totaal overrompelde: of ze een kinderwens had.