De 3 meest voorkomende problemen aan het begin van het schooljaar

22.08.2024 11:00
Bron: Canva

Het nieuwe schooljaar is (bijna) begonnen. Of je kind nu enthousiast zijn kleurpotloden weken geleden heeft gesorteerd of op het laatste moment alles in zijn tas propt, de overgang van zomervakantie naar schoolleven kan best pittig zijn.

Geen zorgen, je bent niet de enige ouder die tegen wat uitdagingen aanloopt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je kind te helpen.

Lees ook – Puber in een schooldip? Dit kan het verschil maken, volgens onderzoek

Nieuwe routines, nieuwe uitdagingen

Na die lange zomerdagen is het wennen om weer op tijd op te staan. Veel kinderen hebben moeite met het vroege opstaan en op tijd in bed liggen. Het gevolg? Slaperige koppies en misschien wat meer drama bij het ontbijt dan je lief is. Krijg je de bedtijd niet in een klap weer naar hoe het was voor de zomervakantie? Probeer de bedtijd dan langzaam naar voren te schuiven met kleine stapjes, bijvoorbeeld elke dag 15 minuten eerder naar bed. Voor je het weet is er geen sprake meer van strijd als de wekker afgaat.

Lees ook – Deze factoren vergroten de kans op pesten op school, blijkt uit onderzoek

Sociale struggles

Een ander struikelblok: sociale onzekerheden. Nieuwe klasgenoten, de angst om buitengesloten te worden of simpelweg niet weten hoe je die populaire TikTok-dansjes moet doen – het kan je kind flink bezighouden. Praat met je kind over zijn zorgen, hoe klein ze ook lijken. Maak duidelijk dat het normaal is om je een beetje zenuwachtig te voelen en dat iedereen zich wel eens onzeker voelt. Laat je kind vooral weten dat je altijd naar hem of haar wilt luisteren, zonder te oordelen.

Lees ook – Schoolstart? Luizen! Daar hebben wij de gouden tip voor

Schoolstress

En dan is er nog de stress over schoolwerk. Nieuwe vakken, toetsen en huiswerk kunnen best overweldigend zijn. Misschien maak je je zelf ook zorgen: hoe gaan ze het allemaal bolwerken? Blijf kalm, want stressen helpt niemand. Houd de vinger aan de pols, maar overdrijf het niet. Als je merkt dat je kind echt vastloopt, is het slim om de mentor in te schakelen.

Maak het leuk

Wat vooral belangrijk is? Zorg voor een goede balans. Praat niet alleen over wat moeilijk is, maar vraag ook naar wat goed gaat en waar je kind naar uitkijkt. Maak tijd voor leuke dingen samen, zodat school niet het enige gespreksonderwerp blijft. En onthoud: soms is gewoon luisteren al genoeg om je kind te helpen. Dus pak die kop thee, nestel je op de bank en laat je kind vertellen. Jij kunt dit – en je kind ook!

Bron: Huffpost

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.