De magie van Roald Dahl: de leukste kinderboeken en hun wijze lessen voor kids

13.09.2024 15:00
lezen voorlezen

Het is Roald Dahl Dag! Jawel, de beste man heeft een eigen dag gekregen. En dat is niet voor niks. Hij schreef vele echte klassiekers. Maar wat maakt zijn boeken nou zo speciaal? En wat voor wijze lessen zitten er in zijn boeken verstopt?

Wat zijn nou de echte klassiekers, geschreven door Roald Dahl?

  • De GVR (De Grote Vriendelijke Reus)
  • Matilda
  • Sjakie en de Chocoladefabriek
  • De Heksen
  • Joris en de geheimzinnige toverdrank

De GVR (De Grote Vriendelijke Reus)

Dit boek vertelt het hartverwarmende verhaal van Sophie, een weesmeisje, en de GVR, een reus die in plaats van mensen liever dromen vangt en uitdeelt. Samen proberen ze de wereld te redden van gemene, mensetende reuzen.

Wat leren kinderen ervan?

Empathie en vriendschap zijn goud waard. De GVR leert ons dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet of waar je vandaan komt, als je maar een groot hart hebt. Ook durven opkomen voor anderen is een belangrijke boodschap. En natuurlijk: een beetje fantasie maakt de wereld net dat beetje magischer!

Lees ook – ‘Kinderen met deze sterrenbeelden zijn echte boekenwurmen

Matilda

Matilda is het slimme meisje dat van boeken houdt en over magische krachten beschikt. Ondanks haar verschrikkelijke ouders en een tirannieke schooldirectrice, gaat ze dapper door.

Wat leren kinderen ervan?

Matilda laat kinderen zien dat je je nooit klein hoeft te voelen, hoe jong of anders je ook bent. Kennis is kracht, maar je moet ook in jezelf geloven. Het is een verhaal over doorzettingsvermogen, slimheid en de kracht van rechtvaardigheid. En laten we eerlijk zijn: iedereen heeft wel een beetje Matilda in zich.

Sjakie en de Chocoladefabriek

Wie kent het verhaal van Sjakie en de mysterieuze chocoladefabriek van Willy Wonka niet? Dit boek is een zoete fantasie, vol met bizarre snoepjes, ondeugende kinderen en levenslessen die onder de gesuikerde oppervlakte schuil gaan.

Wat leren kinderen ervan?

Roald Dahl verpakt een aantal belangrijke lessen in dit verhaal: heb geduld, wees dankbaar en heb geen overdreven hebzucht. Terwijl kinderen wegdromen bij de beschrijvingen van eindeloze chocolade watervallen, leren ze stiekem dat goed gedrag beloond wordt en hebberigheid zijn eigen valkuil is.

De Heksen

In dit spannende verhaal ontdekt een jongen (die naamloos blijft in het verhaal) dat heksen echt bestaan en dat ze niets liever willen dan kinderen in muizen veranderen. Gelukkig heeft hij een slimme oma die precies weet wat te doen. 

Wat leren kinderen ervan?

Moed en slimheid zijn onmisbare eigenschappen, zelfs als je klein bent. Dit verhaal laat zien dat het niet altijd de groten of de sterken zijn die de dag redden, maar juist degenen die inventief zijn en niet bang om anders te denken. Ook de band tussen de jongen en zijn oma is hartverwarmend en laat zien hoe belangrijk familie is.

Lees ook – ‘15x leuke kinderenboeken die diversiteit en inclusie behandelen

Joris en de geheimzinnige toverdrank

Als Joris besluit om een speciale toverdrank te maken voor zijn vervelende oma, gebeuren er magische (en behoorlijk chaotische) dingen.

Wat leren kinderen ervan?

Creativiteit is een kracht op zich! Joris leert kinderen om niet altijd binnen de lijntjes te kleuren, maar dat het soms goed is om je fantasie de vrije loop te laten. Het verhaal zit vol humor, maar roept ook op tot kritisch denken en durven te dromen. Grenzen verleggen mag, zolang je er niemand kwaad mee doet.

Waarom Roald Dahl’s verhalen tijdloos blijven

Roald Dahl heeft een bijzondere gave: hij begrijpt precies hoe kinderen denken en waar ze van houden. Zijn boeken zijn vaak spannend, vol humor en zelfs een tikje ondeugend. Maar onder al die lagen schuilt altijd een belangrijke boodschap. Een verborgen wijze les, zou je kunnen zeggen. Of het nu gaat om vriendschap, doorzettingsvermogen, creativiteit of rechtvaardigheid, Dahl laat kinderen (en ons als ouders) zien hoe belangrijk het is om in jezelf te geloven en te durven dromen.

Dus, de volgende keer dat je met je kids een boek pakt voor het slapengaan, kies dan eens een van deze klassiekers. Want zeg nou zelf, wie houdt er nou niet van een beetje magie voor het slapen gaan?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.