Rode vlekjes bij je kind: een overzicht

rode vlekken ziektes kind Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 5 minuten

Help! Rode vlekjes! Ieder kind krijgt een paar keer in zijn leven te maken met één van de vele vlekjesziektes. Geen nood: wij geven je een overzicht van de bekendste, mét tips.

Lees verder onder de advertentie

Waterpokken

Hoe herken je het?
Vaak wordt je kind eerst verkouden, of is hangerig. Daarna krijgt hij rode vlekjes en blaasjes over zijn hele lichaam; meestal ook in het gezicht. Sommige kinderen krijgen zelfs waterpokken in hun mond. De blaasjes jeuken en gaan na een paar dagen open. Waterpokken komen het vaakst voor aan het begin van de winter en de lente.
 

Lees verder onder de advertentie

Hoe lang duurt het?
Na besmetting duurt het maximaal drie weken voordat je kind ziek wordt en even later de vlekjes ontstaan. Het duurt ongeveer tien dagen tot de blaasjes zijn ingedroogd. Tot die tijd, vanaf twee dagen vóór de besmetting, is je kind besmettelijk voor anderen.
 

Wat kun je ertegen doen?
Waterpokken zijn niet te voorkomen, maar je kunt de jeuk verzachten door je kind in een bad met zemelen of havervlokken te doen (stop ze in een hydrofielwashandje en laat het trekken). Bij de apotheek zijn zink- en mentholgels te koop. Een waterijsje helpt tegen jeukende blaasjes in de mond.
 

Lees verder onder de advertentie

Mag je kind naar school of de opvang?
Ja, de meeste scholen en crèches doen daar niet moeilijk over, omdat besmetting niet valt te voorkomen. De ziekte is immers al besmettelijk, voordat duidelijk is dat je kind ziek is.

 

Vijfde ziekte

Hoe herken je het?
Eerst krijgt je kind rode wangen, daarna ontstaan heel veel vlekjes over het hele lichaam. Je kind kan ook koorts krijgen, maar meestal voelt hij zich prima. De vijfde ziekte komt het vaakst voor bij kinderen tussen de vier en tien jaar, meestal in het voorjaar en de zomer.
 

Lees verder onder de advertentie

Hoe lang duurt het?
Ongeveer een week. Daarna kunnen de vlekjes soms nog wel terugkomen, bijvoorbeeld na het douchen.
 

Wat kun je ertegen doen?
Mentholpoeder kan eventuele jeuk wat verzachten.
 

Mag je kind naar school of de opvang?
Ja. De vijfde ziekte is niet heel erg besmettelijk, al wordt hij overgedragen via druppeltjes in de lucht, die vrijkomen bij praten of hoesten.
 

Lees ook:
Waterpokken: 7 tips bij jeuk >

 

Lees verder onder de advertentie

Zesde ziekte

Hoe herken je het?
Je kind heeft hoge koorts (boven de 39 graden), die drie tot vijf dagen aanhoudt. Daarna ontstaan vlekjes in het gezicht en op de romp. De armen volgen als laatste. De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de zes maanden en 2,5 jaar.
 

Lees verder onder de advertentie

Hoe lang duurt het?
Ongeveer een week. Je kind wordt twee tot drie weken na de besmetting ziek, de uitslag duurt vaak maar twee dagen.
 

Wat kun je ertegen doen?
Geef eventueel paracetamol tegen de koorts, maar dat is niet noodzakelijk. Is je kind jonger dan zes maanden? Bel dan de huisarts.
 

Mag je kind naar school of de opvang?
Aangezien je kind waarschijnlijk hoge koorts heeft, kun je hem beter thuis houden.

 

Roodvonk

Hoe herken je het?
Roodvonk begint met keelpijn en koorts. Je kind kan een witte tong krijgen, die na een paar dagen dik, rood en bobbelig wordt, beter bekend als een ‘frambozentong’. Ook ontstaat er een ruwe huiduitslag, die een beetje op kippenvel lijkt. Roodvonk komt het vaakst voor bij kinderen tussen de drie en acht jaar.
 

Hoe lang duurt het?
Een week tot tien dagen.
 

Wat kun je ertegen doen?
Een kind kán behoorlijk ziek zijn van roodvonk, maar dat hoeft niet. Paracetamol helpt tegen eventuele pijn en/of koorts. Schakel bij twijfel dus altijd je huisarts in. Antibiotica, die vroeger vaak werden voorgeschreven bij roodvonk, werken niet.
 

Mag je kind naar school of de opvang?
Dat verschilt per school of opvang; overleg wanneer je vermoedt dat je kind roodvonk heeft. Vroeger had de ziekte het imago gevaarlijk te zijn, omdat kinderen er nog weleens nare gevolgen aan reuma aan konden overhouden. Tegenwoordig gebeurt dat zelden.

 

Hand-, mond- en voetziekte

Hoe herken je het?
Het begin lijkt op een griepje. Je kind kan koorts hebben, misselijk zijn en last hebben van buik- en/of keelpijn. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes in de mond, die makkelijk kapot gaan. Meestal ontstaan die ook op de handpalmen en voetzolen. Ook kunnen de nagels beschadigd raken. De ziekte komt het meest voor bij kinderen onder de tien jaar, en is erg besmettelijk, maar slechts tien tot twintig procent wordt er ook echt ziek van.
 

Hoe lang duurt het?
Ongeveer twee weken.
 

Wat kun je ertegen doen?
Niet veel. Paracetamol helpt tegen de pijn.
 

Mag je kind naar school of de opvang?
Ja, wanneer hij zich goed voelt, want besmetting vindt al plaats voordat je weet dat je kind ziek is, én nadat hij al een tijd weer beter is.

 

Kan het kwaad?

De meeste kinderziekte zijn vrij onschuldig en gaan vanzelf weer over, maar let op: rode hond, mazelen en meningokokken zijn ook bekende vlekjesziekten, alleen een stuk minder onschuldig. Dankzij inentingen via het Rijksvaccinatieprogramma komen ze gelukkig niet veel meer voor. Toch zijn er recente uitbraken van de ziektes bekend. Heb je het vermoeden dat jouw kind één van deze ziektes heeft opgelopen? Neem dan meteen contact op met je huisarts.

 

Wanneer moet je nog meer naar de dokter?

Als je je onzeker voelt, mag je natuurlijk altijd de huisarts bellen. In de volgende gevallen moet je echt een arts inschakelen:

  • Als je kind suf is of niet gemakkelijk wakker te krijgen is
  • Als hij kreunt of blijft huilen en niet te troosten is
  • Wanneer je kind veel minder drinkt dan normaal, een halve dag niet heeft geplast of geen natte luier heeft gehad
  • Niet kan stoppen met overgeven
  • Als de rode huidvlekjes niet vervagen wanneer je erop drukt
  • Wanneer je kind jonger is dan drie maanden
  • Wanneer je kind een inenting uit het Rijksvaccinatieprogramma heeft gemist
  • Als je zelf zwanger bent en besmet kunt zijn


Bron: Thuisarts.nl en RIVM

 

 

Meer tips? Volg ons op Facebook en Instagram.

Meest bekeken