Keelpijn, koorts en rode huiduitslag: het zijn de belangrijkste verschijnselen waaraan je de kinderziekte roodvonk kunt herkennen. Maar hoe raakt je kind besmet en moet hij er aan behandeld worden? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is echt een kinderziekte: voornamelijk kinderen tussen de 3 en 6 jaar kunnen het oplopen. Bij oudere kinderen is die kans al vele malen kleiner. Besmetting vindt plaats via hoesten, niezen of praten via druppeltjes in de lucht.
Heeft je kind al een keer roodvonk gehad? Dan kan het zijn dat hij het nog een keer oploopt. De verschijnselen zijn dan wel minder erg dan de eerste keer.
Hoe herken je roodvonk?
Het begint meestal met keelpijn en koorts, die snel oploopt. Ook kan je kind last hebben van pijnlijke klieren in zijn hals en weinig eetlust hebben. Buikpijn en overgeven komen ook voor.
Op de tweede dag dat je kind ziek is, komt er rode uitslag op zijn borst. Je herkent die aan rode puntjes op een rode achtergrond. Ze voelen ruw aan, als een soort schuurpapier, maar jeuken niet. De uitslag verspreidt zich de dagen daarna over het hele lichaam, vooral naar de oksels en liezen. De huid rondom de mond blijft bleek.
Lees verder onder de advertentie
Ook herken je roodvonk aan felrode puntjes op de tong. Je noemt dat ook wel een frambozentong.
Nee. Als je kind zich goed voelt, mag hij gewoon naar school of naar de opvang. Roodvonk is namelijk al besmettelijk als er nog geen vlekjes zichtbaar zijn. Vertel wel aan de leerkrachten of leidsters op de opvang dat je kind roodvonk heeft.
De ziekte gaat bijna altijd binnen een week tot tien dagen vanzelf over. De koorts daalt binnen vijf dagen en de huiduitslag is binnen enkele dagen minder. Wel kan de huid na ongeveer twee tot drie weken vervellen, vooral aan de handen en voeten.
Lees verder onder de advertentie
Hoe kan je de klachten verlichten?
Zorg er bij keelpijn voor dat je kind voldoende drinkt en laat hem zuigen op een dropje of waterijsje, om de pijn te verzachten. Eventueel kun je je kind een paracetamol geven.
Laat hem verder voldoende rust nemen en zorg ervoor dat hij zijn warmte kwijt kan als hij koorts heeft. Dat je door hem dunne kleding aan te trekken en in bed niet warm toe te stoppen.
Wanneer naar de huisarts?
Neem altijd contact op met je huisarts als je kind het benauwd heeft, als drinken of slikken niet meer gaat of als je kind opvallend veel kwijlt. Doe dit ook als hij steeds zieker wordt en de klachten langer dan tien dagen duren.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.