Afgelopen weekend schreef columnist Roos Schlikker een column over haar strijd voor de overlijdensakte van haar dochter Liv die halverwege de zwangerschap overleed. Deze column maakte veel los.
Lees verder onder de advertentie
Zeven jaar geleden overleed Liv, de dochter van Kek Mama-columnist Roos Schlikker, halverwege de zwangerschap. Vorig jaar ontdekte ze dat haar dochter nergens was geregistreerd. In haar column in Het Parool schreef ze toen: ‘De wet zegt: komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan.’
Lees verder onder de advertentie
Het kind bestaat niet
Een ontzettend verdrietige constatering, vinden wij. Roos schreef er afgelopen weekend opnieuw over in haar Parool-column: ‘Al deze kinderen werden gebaard, en toch, al deze kinderen bestaan niet. Dat klopt niet. Na een zwangerschap van meer dan vierentwintig weken ben je nota bene verplicht aangifte te doen. Is je baby jonger, dan krijg je niet eens een overlijdensakte. Ook al ligt het op het kerkhof, het kind bestaat niet.’
Lees verder onder de advertentie
Massale reacties
Dat Roos lang niet de enige is, blijkt wel uit de massale reacties die er op haar verhaal zijn gekomen. Ook RTL Nieuws besteedde er aandacht aan, en de Amsterdamse Gemeentelijke Ombudsman Arre Zuurmond zet zich in voor een wetswijziging. Roos Schlikker in haar column: ‘Er moet een registratieplek komen voor alle kindjes die er ooit waren. Zodat ergens in de archieven staat wat wij hebben meegemaakt. Ouders met een leeg wiegje. Ouders met lege handen.’
Lees verder onder de advertentie
Toch een overlijdensakte
Roos kon in Amsterdam uiteindelijk toch een overlijdensakte van haar dochter krijgen, omdat de gemeente Amsterdam coulant omgaat met de wet. Zelf schrijft ze erover in Het Parool: ‘Ik weet, het is maar een briefje. Maar als ik het krijg, mogen andere ouders het ook. En dat is wat ik wil. Een uurtje later sta ik buiten. Verlegen lacht de zon mij toe. In mijn zak brandt de overlijdensakte van mijn dochter. Ze mag er zijn.’
Lees verder onder de advertentie
Petitie
Wij hopen natuurlijk voor al die ouders met een leeg wiegje dat die wetswijziging er komt. Momenteel loopt er een petitie, die al door meer dan 70.000 mensen is ondertekend. Wil jij ook tekenen? Dat kan hier.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Amber en Gijs hebben financieel niets te klagen, maar ze zijn het erover eens dat het compleet uit de hand is gelopen met Ambers uitgavenpatroon in de decembermaand: ‘Decemberuitgaven lopen uit de hand’.
Stap je vol optimisme het consultatiebureau binnen, blijkt je kind te mager, te wild of valt er wel iets anders aan te merken waardoor je met een ingestort moeder-ego het pand weer verlaat. Drie moeders delen hun ervaring.
Melissa (32) is getrouwd met Bilal (33), moeder van drie jonge kinderen (8, 5 en 1), aangesloten bij de Familyblend influencer agency (@melisspieters) en bekeerd moslim. Hoe vliegt zij de decembermaand aan?