Afgelopen weekend schreef columnist Roos Schlikker een column over haar strijd voor de overlijdensakte van haar dochter Liv die halverwege de zwangerschap overleed. Deze column maakte veel los.
Lees verder onder de advertentie
Zeven jaar geleden overleed Liv, de dochter van Kek Mama-columnist Roos Schlikker, halverwege de zwangerschap. Vorig jaar ontdekte ze dat haar dochter nergens was geregistreerd. In haar column in Het Parool schreef ze toen: ‘De wet zegt: komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan.’
Lees verder onder de advertentie
Het kind bestaat niet
Een ontzettend verdrietige constatering, vinden wij. Roos schreef er afgelopen weekend opnieuw over in haar Parool-column: ‘Al deze kinderen werden gebaard, en toch, al deze kinderen bestaan niet. Dat klopt niet. Na een zwangerschap van meer dan vierentwintig weken ben je nota bene verplicht aangifte te doen. Is je baby jonger, dan krijg je niet eens een overlijdensakte. Ook al ligt het op het kerkhof, het kind bestaat niet.’
Lees verder onder de advertentie
Massale reacties
Dat Roos lang niet de enige is, blijkt wel uit de massale reacties die er op haar verhaal zijn gekomen. Ook RTL Nieuws besteedde er aandacht aan, en de Amsterdamse Gemeentelijke Ombudsman Arre Zuurmond zet zich in voor een wetswijziging. Roos Schlikker in haar column: ‘Er moet een registratieplek komen voor alle kindjes die er ooit waren. Zodat ergens in de archieven staat wat wij hebben meegemaakt. Ouders met een leeg wiegje. Ouders met lege handen.’
Lees verder onder de advertentie
Toch een overlijdensakte
Roos kon in Amsterdam uiteindelijk toch een overlijdensakte van haar dochter krijgen, omdat de gemeente Amsterdam coulant omgaat met de wet. Zelf schrijft ze erover in Het Parool: ‘Ik weet, het is maar een briefje. Maar als ik het krijg, mogen andere ouders het ook. En dat is wat ik wil. Een uurtje later sta ik buiten. Verlegen lacht de zon mij toe. In mijn zak brandt de overlijdensakte van mijn dochter. Ze mag er zijn.’
Lees verder onder de advertentie
Petitie
Wij hopen natuurlijk voor al die ouders met een leeg wiegje dat die wetswijziging er komt. Momenteel loopt er een petitie, die al door meer dan 70.000 mensen is ondertekend. Wil jij ook tekenen? Dat kan hier.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?