Het idee is dat samen eten een gezellig familiemoment is waarop iedereen wat vertelt over z’n dag. Boven een bord pasta bonden jullie met lollige grappen terwijl de kinderen jouw voedzame maaltijd met smaak opeten. De realiteit is vaak net iets anders, met spaghettislierten die vanaf het plafond druipen en kinderen die weigeren op hun stoel te blijven zitten.
Lees verder onder de advertentie
Het is jammer dat samen eten in de praktijk nooit het idyllische plaatje is wat je ooit in je hoofd had. Dat betekent echter niet dat je dan maar de handdoek in de ring moet gooien en net zo goed iedere avond met het bord op schoot kunt doorbrengen. Samen eten is namelijk wel degelijk belangrijk in de opvoeding van een kind. Het is namelijk het uitgelezen moment om je kind(eren) iets bij te brengen over normen en waarden, delen en op hun beurt wachten. Als ze aan tafel blijven zitten, that is.
Gelukkig zijn er slimmere manieren dan je kind vastbinden aan een stoel om van het avondeten een gezamenlijk gezinsmoment te maken. Maak de verwachtingen duidelijk, zegt opvoedcoach Joyce Akse tegen Volkskrant. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen aan tafel blijft zitten tot iedereen z’n bord leeg heeft. Of spreek een tijd af en zet een timer die aangeeft wanneer kinderen van tafel mogen. En onthoud: negatieve aandacht is ook aandacht. Voorkom een negatieve spiraal en reageer niet steeds wanneer je kind van z’n stoel glipt.
Lees verder onder de advertentie
Moment om bij te komen
Het kan ook lonen om ervoor te zorgen dat beweeglijke kinderen voor het avondeten hun grootste energie al kwijt zijn. Bouw een parcours in de woonkamer, doe samen vijftig jumping jacks of een rondje tikkertje. Zo wordt het avondeten een moment om even bij te komen. Je kunt je kind ook tussendoor een excuus geven om even van tafel te gaan. Vraag om een servetje of laat het de lepel pakken die je bent vergeten. Een driegangendiner is misschien wat veelgevraagd, maar in relatieve rust samen een maaltijd eten moet dan lukken.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.