Een op de vier basisschoolkinderen in Nederland heeft te maken met stress, voornamelijk door financiële zorgen in het gezin. Dit heeft invloed op hun schoolprestaties, waardoor ongelijke kansen ontstaan. Een schrijnende situatie.
Lees verder onder de advertentie
Grote impact van financiële zorgen
Dit blijkt uit het rapport ‘Kansenongelijkheid in Nederland’, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds. Voor het eerst is onderzocht welke factoren bijdragen aan stress in de thuissituatie. Het rapport toont aan dat financiële zorgen een belangrijke oorzaak zijn: ruim een kwart van de kinderen die thuis stress ervaren, heeft te maken met geldproblemen binnen het gezin. Stress door geldzorgen, zoals het niet kunnen betalen van schoolbijdragen of basisbehoeften zoals ontbijt, vormt een belangrijke belemmering voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die zich zorgen maken over geld, kunnen zich moeilijker concentreren en hun leerprestaties lijden hieronder.
Daarnaast spelen zorgtaken binnen het gezin en een gebrek aan sociale ondersteuning ook een belangrijke rol in het creëren van een stressvolle thuissituatie. Voor 15 procent van de kinderen in deze situatie komt de zorg voor het gezin vaak op de schouders van één ouder terecht, of de kinderen moeten zelf zorgtaken op zich nemen, zoals mantelzorg voor een familielid. Deze extra verantwoordelijkheden kunnen een grote druk leggen op kinderen, wat hun ontwikkeling en schoolprestaties negatief beïnvloedt.
Eén op de vier basisschoolkinderen, dat betekent dat in een gemiddelde klas van 23 kinderen ongeveer zeven leerlingen met deze stress te maken hebben. Leerkrachten zien een duidelijk verband tussen stress thuis en lagere scores op de eindtoets in groep 8. Op die manier zijn de kinderen de dupe van een situatie waar zij niks aan kunnen doen.
Lees verder onder de advertentie
Het onderzoek benadrukt dat het wegnemen van deze stress, bijvoorbeeld door schoolmaaltijden of passende zorg, kan bijdragen aan betere schoolprestaties en toekomstperspectieven voor kinderen. Het inkomen van ouders blijkt een sterke invloed te hebben op de eindresultaten van kinderen, wat ongelijkheid in kansen versterkt. Terwijl alle kinderen gelijke kansen verdienen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]