Ken je vast wel: dat je kind geen zin heeft om naar school te gaan, maar ook niet ziek is. Hoe handel je dan als ouder? En hoe weet je of je kind echt ziek of schoolziek is?
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten op een rij wat ‘schoolziek’ zijn inhoudt én wat je ertegen kunt doen.
Wat is het?
Je kind is humeurig, moe zegt dat-ie zich niet lekker voelt (maar geen verhoging te bekennen) en heeft geen zin in school: kan best dat-ie dan schoolziek is. En het is prima om hier een keer aan toe te geven – lekker bankhangen, uitrusten en samen zijn. Vaak zijn kinderen na zo’n dag weer opgeladen.
Lees verder onder de advertentie
Maar wat als je kind steeds vaker aangeeft geen zin te hebben in school? Wie weet is er wel meer aan de hand en loopt-ie op z’n tenen, bijvoorbeeld. Of wordt hij gepest en is zenuwachtig als er iets spannends op school gebeurt. Het belangrijkste is om met je kind te praten. Of met de juf of meester, als je kind niets loslaat.
Is je kind heel vaak schoolziek? Sluit bij de huisarts dan eerst uit dat het iets medisch is.
Praat met je kind en vraag goed door. Een kind is niet zomaar veel liever thuis: het kan best zijn dat er iets speelt. En overleg bijvoorbeeld eens met school, want de meester of de juf ziet je kind ook bijna elke dag – misschien is er iets opgevallen en komen jullie samen achter de oorzaak.
Maak duidelijk wanneer je écht te ziek bent om naar school te gaan (bijvoorbeeld bij koorts) en wanneer je wél kunt gaan (als je een verkoudheid hebt).
Maak het thuisblijven niet té gezellig en stel regels op. Niet te lang op de iPad, of proberen in bed te blijven.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.