Een droge of schrale huid komt vaak voor bij kinderen onder de tien jaar, meestal omdat er iedere dag warm gedoucht wordt. Wat kun je eraan doen en is elke dag onder het water springen wel verstandig? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind onder de douche staat of in bad zit, gaat het natuurlijke vetlaagje van zijn huid af door het hete water en gebruik van zeep. In principe lost zijn lichaam dit vanzelf weer op: de talgproductie zorgt ervoor dat het natuurlijke vetlaagje weer wordt hersteld. Maar als je kind teveel of te heet doucht, kunnen de talgklieren dat proces niet bijbenen en wordt de huid van je kind droog of schraal. Andere boosdoeners zijn koud weer, chloor in het zwembad of zeewater.
Lees verder onder de advertentie
Wat merkt je kind er van?
Een droge huid is niet prettig. Vaak ontstaan er schilfertjes en krijgt je kind last van jeuk. Soms zijn er zelfs kloofjes of rode plekken te zien. Een droge huid is bovendien kwetsbaar: er ontstaat dan sneller eczeem.
Als je kind van water houdt en graag in bad gaat, hoeft hij dat niet minder vaak te doen. Elke dag badderen of douchen is prima, maar zorg er wel voor dat hij niet te lang onder het water staat en dat het water niet te heet is. Pas ook op met de hoeveelheid zeep die je gebruikt.
Je kunt eventueel ook badolie toevoegen aan het badwater, wat een olielaagje op de huid achterlaat en verzachtend werkt.
Het is daarnaast belangrijk om de huid van je kind goed in te vetten. Doe dit niet met producten die vooral veel water bevatten, zoals bodygel of bodylotion, want water verdampt. Gebruik liever een vette zalf of crème en smeer die meteen na het douchen of badderen op de huid van je kind. Dep wel eerst zijn huid goed droog.
Heeft je kind last van eczeem? Kies dan voor een crème of zalf die geen parfum bevat.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer moet je alert zijn?
Neem contact op met de huisarts als de huid van je kind steeds roder en onrustiger wordt. Die kan nagaan of je kind misschien eczeem heeft of dat er iets anders aan de hand is en eventueel een zalf of andere medicatie voorschrijven.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Beschonken gebeurt er natuurlijk weleens iets wat je achteraf misschien beter niet had kunnen doen. Zo had Juna na een avond stappen seks met een jongen, die daarna de broer bleek te zijn van de jongen waarmee ze aan het daten was.