Seksuele voorkeuren en identiteit zijn belangrijke onderwerpen die in het leven van kinderen een rol gaan spelen. Als ouders staan we voor de uitdaging om deze onderwerpen op een respectvolle en begrijpelijke manier met onze kinderen te bespreken. Hier zijn een paar tips:
Lees verder onder de advertentie
1. Begin vroeg
Het is belangrijk om seksualiteit op een natuurlijke en ongedwongen manier te introduceren. Vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen begrijpen wat vriendschap en genegenheid betekenen. Benoem diversiteit in relaties en laat zien dat liefde en genegenheid vele vormen komt.
2. Houd het eenvoudig
Pas je taalgebruik aan aan de leeftijd van je kinderen. Gebruik eenvoudige en duidelijke woorden om seksuele voorkeuren te beschrijven en wees bereid om vragen te beantwoorden op een manier die past bij hun leeftijd en begripsniveau.
3. Normaliseer diversiteit
Maak duidelijk dat er verschillende vormen van liefde en relaties bestaan. Benadruk dat het normaal is dat mensen verschillende seksuele voorkeuren hebben en dat er geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ manier is om te voelen.
Moedig open communicatie aan. Laat je kinderen weten dat ze altijd met vragen naar jou toe kunnen komen en dat er geen taboe rust op het bespreken van gevoelens, identiteit of seksualiteit.
5. Respecteer privacy
Respecteer de privacy van je kinderen en geef hen de ruimte om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen. Forceer geen gesprekken, maar zorg ervoor dat ze weten dat je er bent als ze behoefte hebben om te praten.
6. Lees, kijk, leer
Boeken, films en andere media kunnen geweldige hulpmiddelen zijn om seksuele diversiteit te introduceren. Kies materialen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind en die positieve en respectvolle beelden bevatten.
7. Leer van elkaar
Het bespreken van seksuele voorkeuren is een tweerichtingsverkeer. Luister naar je kinderen en leer van hun vragen en opmerkingen. Dit kan niet alleen helpen om hun begrip te verdiepen, maar ook om je eigen perspectief te verbreden.
8. Wees inclusief
Herinner je kinderen eraan dat iedereen uniek is, en dat het oké is om anders te zijn. Creëer een inclusieve omgeving waar diversiteit wordt gevierd en waar respect voor anderen centraal staat.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]