Dit is waarom eten van siliconen kinderservies naar zeep kan smaken

21.08.2024 15:00

Eet je het restje van je kind op, valt je opeens iets wonderlijks op: zijn eten smaakt naar zeep. Hoe kan dat nou? Het kan zomaar iets met het servies te maken hebben.

Als het bovenstaande jou weleens is overkomen, dan is de kans groot dat jouw kind die avond van een siliconen bordje at. Met dat materiaal kan namelijk iets vervelends gebeuren.

Siliconen kinderservies

Siliconen kinderservies is hartstikke fijn, omdat het materiaal niet breekbaar is, hypoallergeen is en in de vaatwasser kan. Het materiaal heeft ook nog eens een anti-slipwerking en ze doen er vaak zo’n handige zuignap onder, waardoor je kind z’n bordje niet makkelijk op de grond kan gooien.

Nadeel: eten smaakt naar zeep

Siliconen kent ook een nadeel. Het neemt snel geur of smaak over. Bijvoorbeeld in de vaatwasser. Het komt het vaakst voor bij het gebruik van klassieke vaatwastabletten, maar het kan ook door afwasmiddel gebeuren. Je siliconen bordje heeft dan olie opgebouwd. Als je je kind er vervolgens eten op serveert, kan dat zomaar een zeepsmaakje krijgen. Dat is natuurlijk vervelend. Probeer je je baby of dreumes allerlei nieuwe smaakjes te laten proeven of je kind groenten te laten eten, blijkt alles al de hele tijd naar zeep te smaken. En jij je maar afvragen waarom-ie alles vies vindt.

Wat kun je doen?

Je kunt je siliconen kinderservies nu allemaal weggooien en alleen nog maar bordjes van hard plastic kopen, maar dat hoeft niet. Het siliconen spul is nog te redden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

  • Zet het servies een uurtje in de oven op 150 graden. Door de warmte verdampen de zeepresten. Spoel het servies vervolgens af en droog het met een doek.
  • Neem een verse limoen, snijd deze doormidden en wrijf hiermee over het bordje. Laat dit vervolgens 20 minuten zitten en spoel het daarna af met heet water.
  • Maak een teiltje met kokend water en een paar lepels azijn en laat je bordje hier tien minuten in liggen. Daarna goed afspoelen en drogen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.