De Sinterklaasperiode betekent vaak blije gezichtjes en veel gezelligheid, maar ook een hoop spanning. Want hoe leuk het allemaal ook is, de drukte rond Sinterklaas kan soms net een tikkeltje te veel zijn voor kinderen en Sinterklaas-stress veroorzaken.
Lees verder onder de advertentie
Van de aankomst van de Sint tot de drukte in de klas en het spannende Sinterklaasjournaal – voor sommige kinderen gebeurt er gewoon te veel. Ze raken overprikkeld, slapen minder goed en de gezelligheid kan al snel omslaan in onrust. Gelukkig zijn er manieren om je kleintje rustig te houden.
Lees verder onder de advertentie
Sint-spanning
Als de Sint onderweg is, kan het zijn dat je kind of beter gaat luisteren (met de cadeautjes in het vooruitzicht) of juist wat drukker en ondeugender wordt. Het lijkt misschien een vrolijke tijd, maar voor sommige kinderen is de drukte van de feestdagen en de hele Sinterklaasperiode juist te veel. Dit kan ervoor zorgen dat je kind overprikkeld raakt en teveel stress ervaart.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je Sinterklaas-stress
Als je de volgende klachten en symptomen bij je kind kan herkennen, dan heeft je kind last van spanning.
Je kind is drukker dan normaal en kan zich minder goed concentreren.
Je kind is gevoeliger en huilt sneller dan normaal.
Je kind wordt sneller boos en heeft een kort lontje.
Je kind is ineens heel nieuwsgierig en stelt veel vragen.
Je kind krijgt (weer) vaker plasongelukjes.
Je kind voelt zich sneller ziek en klaagt over buikpijn, hoofdpijn en/of misselijkheid (of geeft zelfs over).
Schrijf je in voor de Kek nieuwsbrief
Meer Kek Mama in je inbox, speciale (win)acties, kortingen en exclusieve interviews. Die wil je niet missen!
Zo help je je kind
Met deze handige tips help je je kind om zich meer ontspannen te voelen.
1. Geef je kind ruimte
Kom je Sinterklaas of een Piet tegen in de winkel? Blijf even op afstand en laat je kind zelf kiezen hoe dichtbij hij of zij wil komen. Je kind bepaalt de afstand, niet jij. Geen zin om een high five te geven? Helemaal prima, zwaaien is ook goed.
Lees verder onder de advertentie
2. Schoen zetten, maar dan overdag
“Komt Piet écht ‘s nachts ons huis in?” Dat idee kan spannend zijn. Daarom kun je je kind de schoen ook overdag laten zetten, bijvoorbeeld voordat jullie op pad gaan. En dan bij thuiskomst… verrassing! Piet is geweest, maar zonder dat enge nachtelijke bezoek.
3. Eén cadeau is ook leuk
Verwacht je een ellenlange verlanglijst? Maak het duidelijk en simpel: één of twee dingen vragen aan Sinterklaas is voldoende. Het hoeft geen hele speelgoedwinkel te worden, toch? Zo hou je de verwachtingen laag en voorkom je teleurstelling.
Het Sinterklaasjournaal is voor veel kinderen het hoogtepunt van de dag. Maar let op: de spannende cliffhangers kunnen soms wat veel zijn. Als je kind gevoelig is, hoeft hij of zij niet mee te kijken. Het is oké om het journaal over te slaan of later terug te kijken.
5. Kies je activiteiten slim
De intocht, het Sinterklaasfeest bij de sportclub, de knutselmiddag op school… De feestjes zijn eindeloos. Maar je hoeft niet overal bij te zijn. Kies de leukste activiteiten uit en sla de rest lekker over. De rust van je kleintje is meer waard dan nóg een feest.
Lees verder onder de advertentie
6. Energie kwijt? Naar buiten!
Springt er een kleine Piet vol energie door de kamer? Ga naar buiten en laat hem of haar lekker rennen, springen of rollen. Even ontladen in de speeltuin of het park. Win-win: frisse lucht en een uitgeraasd kind.
7. Blijf in de gewone routine
Sinterklaas of niet, een vast ritme helpt je kind om de spanning beter aan te kunnen. Probeer de vaste bedtijden en eetmomenten zo veel mogelijk aan te houden. Want als je kleintje moe is, wordt de spanning al snel te veel.
8. Angst voor Sint?
Niet elk kind is meteen fan van die grote man met zijn staf. Bang zijn voor Sint of Piet is helemaal normaal. Daarom is het prima om afstand te houden. Als het te spannend is, is er geen noodzaak om op de foto te gaan.
9. Even rusten tussen alle gezelligheid
De feestdagen zijn leuk, maar ook druk. Plan ook rustmomenten in, bijvoorbeeld met een verhaaltje of een film. Even weg van de prikkels doet wonderen voor een ontspannen gevoel.
10. Aftellen naar pakjesavond
De dagen tellen voor pakjesavond duurt voor kleintjes een eeuwigheid. Maak een simpele aftelkalender waarop ze elke dag een hokje kunnen inkleuren of sticker kunnen plakken. Minder vragen over wanneer Sinterklaas komt en leuk om samen te knutselen.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Het is de grootste angst van veel moeders in wording: dat de babynaam die je al jaren klaar hebt liggen voor je neus wordt weggekaapt. Het overkwam Vera. “Ik wist niet wat ik hoorde, had ze nou écht mijn babynaam gestolen?”
De kop is eraf! De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal met presentator Merel Westrik aan de cadeautjesdesk is een feit. Even wennen voor de vaste kijker of smaakt het naar meer voor de komende afleveringen? Dit vindt tv-kijkend Nederland van de nieuwe presentator.
Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.Kind beschermenSoms voel ik mij echt […]