De eerste weken na de geboorte snak je naar het moment dat je baby voor het eerst gaat doorslapen. Slaaptraining zou hem daarbij kunnen helpen. Maar hoe werkt dit precies?
Lees verder onder de advertentie
Iedere ouder weet hoe heftig gebroken nachten zijn. In het begin ben je om de paar uur op om borst- of flesvoeding te geven, maar ook na een aantal maanden ben je nog (zeer) regelmatig wakker. Er zijn maar weinig baby’s die op jonge leeftijd in één keer doorslapen. Hoe bouw je een fijn slaapritme op en kun je er voor zorgen dat zowel jij als je baby een goede nachtrust heeft?
Lees verder onder de advertentie
De eerste weken doet je baby weinig anders dan drinken en slapen. Dat laatste doet hij bijna de hele dag, maar elke drie uur is hij even wakker voor de fles of de borst – ook ’s nachts. Pas als hij wat gegroeid is en zijn maag groter wordt, drinkt hij meer en worden de tijden tussen de voedingen wat langer. Meestal is dat rond de vier maanden. Je baby slaapt dan dus ook ’s nachts iets langer.
Om uiteindelijk op het punt te komen dat je baby doorslaapt (wat als muziek in de oren klinkt), kun je aan slaaptraining gaan doen.
Er zijn twee manieren, maar natuurlijk geldt dat ieder kind anders is. Je zult moeten uitproberen wat voor je baby werkt en wat het beste bij jullie als gezin past.
Je kunt proberen om je kind vanaf ongeveer zes maanden een paar minuten laten huilen voordat je bij ‘m gaat kijken. Daarna til je hem niet uit bed, maar geef je hem een aai over de bol en spreek je hem zachtjes toe. Gaat hij daarna weer huilen, dan wacht je iets langer tot je naar hem toe gaat. Probeer dit een aantal avonden achter elkaar. Wat kan helpen, is een vast slaapritueel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je iedere avond in een vaste volgorde zijn pyjama aantrekt, de laatste voeding geeft en samen bijvoorbeeld een boekje leest. Je baby zal er aan moeten wennen, maar uiteindelijk gaat hij begrijpen dat deze rituelen betekenen dat het bedtijd is.
De tweede methode is dat je in de kamer blijft als je je baby in bed gelegd hebt. Je wacht tot zijn oogjes zachtjes toe gaan en geeft hem dan een zoen en een aai over z’n bol. Je gaat steeds iets verder van zijn bed zitten en uiteindelijk verlaat je de kamer – dit doe je steeds iets eerder. Zo raakt je baby er langzaam aan gewend dat hij (alleen) moet gaan slapen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.