Slaaptraining: hoe zorg je dat je baby als een roos(je) gaat slapen?

slaaptraining baby slaapritme Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

De eerste weken na de geboorte snak je naar het moment dat je baby voor het eerst gaat doorslapen. Slaaptraining zou hem daarbij kunnen helpen. Maar hoe werkt dit precies?

Lees verder onder de advertentie

Iedere ouder weet hoe heftig gebroken nachten zijn. In het begin ben je om de paar uur op om borst- of flesvoeding te geven, maar ook na een aantal maanden ben je nog (zeer) regelmatig wakker. Er zijn maar weinig baby’s die op jonge leeftijd in één keer doorslapen. Hoe bouw je een fijn slaapritme op en kun je er voor zorgen dat zowel jij als je baby een goede nachtrust heeft?

Lees verder onder de advertentie

De eerste weken doet je baby weinig anders dan drinken en slapen. Dat laatste doet hij bijna de hele dag, maar elke drie uur is hij even wakker voor de fles of de borst – ook ’s nachts. Pas als hij wat gegroeid is en zijn maag groter wordt, drinkt hij meer en worden de tijden tussen de voedingen wat langer. Meestal is dat rond de vier maanden. Je baby slaapt dan dus ook ’s nachts iets langer.

Om uiteindelijk op het punt te komen dat je baby doorslaapt (wat als muziek in de oren klinkt), kun je aan slaaptraining gaan doen.


Lees ook:
Hoera. Eindelijk uitslapen door de nachtnanny >

 

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt slaaptraining?

Er zijn twee manieren, maar natuurlijk geldt dat ieder kind anders is. Je zult moeten uitproberen wat voor je baby werkt en wat het beste bij jullie als gezin past.

Je kunt proberen om je kind vanaf ongeveer zes maanden een paar minuten laten huilen voordat je bij ‘m gaat kijken. Daarna til je hem niet uit bed, maar geef je hem een aai over de bol en spreek je hem zachtjes toe. Gaat hij daarna weer huilen, dan wacht je iets langer tot je naar hem toe gaat. Probeer dit een aantal avonden achter elkaar.
Wat kan helpen, is een vast slaapritueel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je iedere avond in een vaste volgorde zijn pyjama aantrekt, de laatste voeding geeft en samen bijvoorbeeld een boekje leest. Je baby zal er aan moeten wennen, maar uiteindelijk gaat hij begrijpen dat deze rituelen betekenen dat het bedtijd is.

De tweede methode is dat je in de kamer blijft als je je baby in bed gelegd hebt. Je wacht tot zijn oogjes zachtjes toe gaan en geeft hem dan een zoen en een aai over z’n bol. Je gaat steeds iets verder van zijn bed zitten en uiteindelijk verlaat je de kamer – dit doe je steeds iets eerder. Zo raakt je baby er langzaam aan gewend dat hij (alleen) moet gaan slapen.
 

Lees verder onder de advertentie

Bron: Nutricia

 

Nog meer tips als je net bevallen bent?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Meest bekeken