Een slaapzak – ook wel trappelzak genoemd – geeft je baby een geborgen gevoel. Ook komt het van pas als hij de dekens vaak van zich af schopt. Maar waar let je op bij het aanschaffen van een slaapzak?
Lees verder onder de advertentie
Op de baby-uitzetlijst staan standaard lakentjes en dekens. Toch komt het regelmatig voor dat ouders die na de geboorte helemaal niet gebruiken. Hun baby blijkt nogal een wiebelkont en trappelt de dekens of lakens steeds van zich af. Als dit bij jouw kind ook gebeurt, kun je overwegen om een slaapzak aan te schaffen. Je wil namelijk niet dat je baby het te koud krijgt. Bovendien kan hij in een slaapzak heel veilig slapen: hij kan immers niet met zijn hoofd onder de dekens terecht komen.
Ook als je kind eenmaal wat ouder is, kan een slaapzak nog steeds erg fijn zijn. Het maakt het voor hem namelijk een stukje lastiger om uit z’n bed te klimmen.
Er zijn slaapzakken te koop in allerlei maten, prints en materialen. Het belangrijkst is om na te gaan of de slaapzak goed past bij je kind. De openingen bij de hals en de armen mogen niet te ruim zijn, zodat je kind niet naar beneden zakt. Onderin de zak moet wel voldoende ruimte zijn zodat je kind zijn benen vrij kan bewegen.
Lees verder onder de advertentie
De meeste slaapzakken sluiten met een rits. Handig is een rits die je van boven naar beneden zipt: je baby kan er dan niet zelf bij.
Sommige slaapzakken zijn speciaal voor de zomer, de dikkere, gevoerde slaapzakken voor het winterseizoen. Ook bestaan er all seasons-slaapzakken. Deze hebben een voering die je eruit kunt halen en afritsbare armen, waardoor je ‘m het hele jaar door kunt gebruiken.
Qua materiaal is een katoenen, ongevoerde slaapzak het veiligst. Ga overigens ook na of de stiksels van katoen zijn. Een losgeraakt nylondraadje kan een vinger van je kind namelijk afknellen.
Wist je dat er ook speciale inbaker-slaapzakken bestaan? Die zijn speciaal ontworpen voor baby’s die de eerste weken of maanden erg veel huilen, overprikkeld of onrustig zijn. Hier lees je er meer over.
De warmte van een slaapzak wordt aangegeven in de TOG-waarde: Thermal Overall Grade. Deze waarde wordt soms ook gebruikt in kledingstukken. Tel je alle waardes bij elkaar op (vergeet ook niet een eventueel aanvullend lakentje), dan krijg je de totale TOG-waarde.
Hoewel je de TOG-waarde in steeds meer slaapzakken kunt aflezen, zijn er ook nog veel modellen op de markt waarin de waarde ontbreekt. In dat geval moet je zelf een inschatting maken of je kind warm genoeg is of misschien een extra shirtje of lakentje nodig heeft. Controleer regelmatig de temperatuur van je kind – of hij nou een zomer- of een winterslaapzak aan heeft. Dit doe je door in zijn nek te voelen.
Lees verder onder de advertentie
Slaapt je kind in een dikke slaapzak, kies dan voor een dunne romper of een dun, aanvullend dekentje. Is de slaapzak juist dun en is de kamer van je kind aan de frisse kant, kies dan voor een romper met lange mouwen of bijvoorbeeld een boxpakje.
Wat is de juiste TOG-waarde?
Een dunne slaapzak heeft meestal een TOG-waarde tussen de 0.3 en 1.0. Een dikke slaapzak tussen de 2.5 en 3.5.
In het algemeen gelden de volgende adviezen qua TOG-waardes:
– TOG 4.0 bij een kamertemperatuur onder de 16 graden – TOG 2.5 bij een kamertemperatuur tussen de 16-19 graden – TOG 2.0 bij een kamertemperatuur tussen de 20-22 graden – TOG 1.0 bij een kamertemperatuur tussen de 23-25 graden – TOG 0.5 bij een kamertemperatuur boven de 26 graden
Lees verder onder de advertentie
Ben je op zoek naar een mooie slaapzak voor je kind? Wij hebben alvast een aantal mooie modellen voor ‘m uitgezocht. Check ze hier.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag