Kinderen die (net) een mobiel hebben kijken in 90% van de gevallen naar de ouders voor uitleg. Alleen blijkt dat de ouders er lang niet altijd zo mee bezig zijn of onvoldoende weten om echt goed te kunnen helpen.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen zwemmen in het digitale diepe en er wordt pas actie ondernomen als er problemen zijn. Marjolein en Martine maken samen de app ChatLicense en zetten 5 tips op een rij zodat je in 2024 samen slimmer en veiliger online kan.
Ga –en blijf!- in gesprek
De allerbelangrijkste tip: zorg dat je verbonden bent en blijft. Vraag wat je kind op zijn mobiel doet en waarom. Ieder kind is anders en wil andere dingen. Welke apps willen ze hebben, waarom die apps, wat verwachten ze daarmee te kunnen?
Lees verder onder de advertentie
Probeer verder te kijken dan je eigen oordeel over een bepaalde app (zonde van je tijd..), gebeurtenis (ach, dat valt echt heel erg mee..) of aankoop (dat is het echt niet waard..). Jouw kind bouwt aan zijn eigen identiteit. Luister naar wat je kind zegt, toon interesse, respecteer ervaringen en kijk wat er nodig is om je kind verder op weg te helpen zonder te oordelen. Ook als er fouten gemaakt worden, moeten kinderen het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen. Fouten horen erbij, zijn super leerzaam, maar het is natuurlijk wel fijn als je ervan weet.
Zorg daarom dat je open en bereikbaar bent en blijft. Doordat je weet wat ze willen, kan je ze beter helpen in hoe ze dit het beste kunnen doen of (veiligere/handigere) alternatieven aanbieden.
Lees je in
Grote kans dat je maar half snapt waar je kinderen het allemaal over hebben en dat je ook niet weet waar je moet beginnen. Hoe zit het met al die apps en wat houden die termen in? Als je iedere dag even drie minuten scrollen inruilt voor drie minuten inlezen (of een minicursus bij je kind volgt), weet je wat er in hun online wereld speelt. Zo kun je ze veel beter helpen, want die (mentale) hulp hebben ze hard nodig.
Lees verder onder de advertentie
Maak afspraken
Maak niet alleen afspraken over de schermtijd, maar bespreek ook welke apps, waar en wanneer de telefoon gebruikt wordt. Hoe je met aankopen omgaat, je sociaal gedraagt, informatie deelt en welke regels er thuis en op school gelden. Met duidelijke afspraken weet je kind waar het aan toe is. Vertel je kind daarbij waarvoor bepaalde regels bedoeld zijn en laat ze ook zelf meedenken over goede oplossingen. En niet onbelangrijk: houd je zelf ook aan die afspraken. Geen telefoon tijdens het avondeten is een regel voor de hele familie.
Lees verder onder de advertentie
Zorg voor de juiste instellingen
Zorg dat je kind de laatste versie van het systeem gebruikt van de telefoon (Android, iOS) zodat hij veilig aan de slag kan. Daarnaast zijn er verschillende familie-instellingen per systeem , schermtijden per app en hebben steeds meer apps specifieke instellingen voor ouderlijk toezicht, delen van locatie en data.
Lees verder onder de advertentie
Je bent niet alleen
Ze zeggen wel eens “it takes a village to raise a child” en dat geldt zeker voor alles wat er allemaal komt kijken als je kind de online wereld in gaat. Je staat er dus zeker niet alleen voor. Kijk wat vrienden doen, bespreek het met ouders van de klas, stel vragen aan ouders met oudere kids en pak en vraag hulp waar nodig.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag