Vanaf morgen gaat heel Nederland weer naar school. Naast het verbod op telefoons in de klas voor middelbare scholieren, geldt er nu ook een advies voor basisschoolleerlingen: de telefoon blijft voortaan buiten het klaslokaal.
Lees verder onder de advertentie
Maar de uitdaging om slim om te gaan met smartphones stopt daar niet. Wat kun je als ouder thuis doen om ervoor te zorgen dat jij en je kind beter leren omgaan met die eerste mobiele telefoon? ChatLicense zet dé 10 gouden smartphoneregels op een rij, samengesteld met experts op het gebied van mediawijsheid en cybersecurity.
Lees verder onder de advertentie
De 10 gouden regels:
Ik weet wat ik wil doen We bespreken samen hoe ik mijn telefoon wil gebruiken.
Ik houd mij aan mijn schermtijd Ik weet wat de schermtijden zijn en houd mij hieraan.
Ik bescherm mijn privacy Ik deel geen persoonlijke info of wachtwoorden met anderen.
Ik gebruik mijn telefoon niet overal en altijd Mijn telefoon blijft uit tijdens het eten, huiswerk maken, fietsen of lopen.
Ik vraag vooraf toestemming Voor het delen van foto’s met anderen erop en voor het downloaden van bepaalde apps.
Ik ga niet met onbekenden om Ik spreek niet met onbekenden online en voeg ze ook niet toe als ik ze niet ken.
Ik ken mijn rustmomenten Mijn telefoon ligt ’s nachts buiten de slaapkamer.
Ik behandel iedereen online met respect Ik pest niet en maak geen nare opmerkingen.
Ik blijf mijn telefoon de baas We praten samen over wat we online meemaken en hoe we ons voelen.
Ik zorg dat alles up-to-date is Mijn telefoon en apps gebruiken altijd de laatste versies.
Over ChatLicense
ChatLicense is het zwemdiploma voor de eerste smartphone. Met een leermethode gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, leren kinderen in de app om te gaan met alles wat komt kijken bij de online wereld. Tegelijkertijd krijgen ouders toegang tot up-to-date informatie en de laatste trends. ChatLicense is een social enterprise met als missie om alle kinderen wereldwijd veilig en slim online te laten zijn.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.