Je kleine kan misschien een tablet hacken, maar als het aankomt op een fatsoenlijk gesprek voeren, kan er nog wel wat werk aan de winkel zijn. Sociale vaardigheden vormen de ruggengraat van een gezonde opvoeding, en het is van groot belang dat je kleine spruit deze elf skills onder de knie krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Delen
Die mantra “Van mij, van mij, van mij!” klinkt je vast bekend in de oren. Het delen van speelgoed laat zien dat je kind om anderen geeft en maakt van je kind een heuse vriendjes-magneet. En dat doet weer wonderen voor zijn zelfvertrouwen!
Communiceren
Communiceren gaat niet alleen over praten, maar ook over goed kunnen luisteren. Een gesprek voeren zonder dat het gesprek uitloopt op een tornado van frustraties, dat is het ultieme doel. Minder frustraties betekent minder opstandig gedrag.
Empathie
Begrijpen wat anderen voelen en dat gebruiken om beter met ze om te gaan: dat is een sociale superkracht. Als je kind doorheeft dat hun acties anderen beïnvloeden, versterkt dit hun empathisch vermogen.
Oogcontact lijkt vanzelfsprekend, tot je je kind toeroept: “Kijk me aan als ik tegen je praat!” De juiste blik kan een gesprek veranderen. Te veel staren is een beetje creepy, te weinig komt ongeïnteresseerd over. Een beetje oogcontact-oefening kan geen kwaad.
Respect
Net zoals je kind af en toe ruimte voor zichzelf nodig heeft, hebben anderen dat ook. Wanneer ze doorhebben dat hun vriendjes ook een persoonlijke ruimte-bubbel hebben en deze respecteren, bouwt hij aan sterke en gezonde relaties.
Beleefdheid
“Zeg alsjeblieft en dank je wel.” Met goede manieren geeft je kind niet alleen een blijk van beleefdheid, maar het is ook een middel waarmee hij respect wint. Het zijn de kleine, alledaagse manieren die een groot verschil kunnen maken in hoe je kind wordt waargenomen.
Opvolgen
Luisteren en dan ook nog de instructies volgen. Dat is niet alleen handig om niet per ongeluk de hete waterkoker aan te raken, maar ook om doelen te bereiken. Kinderen die goed luisteren en opvolgen, hebben vaak de wereld aan hun voeten.
Samenwerken
Samen spelen en werken is stiekem veel leuker dan in je eentje de held uithangen. Het is belangrijk voor kinderen omdat het hen niet alleen sociale vaardigheden bijbrengt, maar ook empathie, teamwork en het plezier van gedeelde successen bevordert.
Geduld
Wachten lijkt soms lastig, maar het is eigenlijk super waardevol. Kinderen die leren geduldig te zijn, worden later vaak blijere volwassenen, omdat ze hebben geleerd dat niet alles meteen hoeft te gebeuren en sommige dingen het wachten waard zijn.
Positiviteit
Een positieve kijk op het leven zorgt er niet alleen voor dat je kind blijft stralen op regenachtige dagen, maar het maakt ook het contact met vriendjes extra leuk. Positiviteit werkt als een soort magneet die goede energie aantrekt en zorgt voor vrolijke momenten.
Probleemoplossen
Probleemoplossen is een vaardigheid die je je hele leven kunt gebruiken. Het helpt je kind om slim en doelgericht met uitdagingen om te gaan, waardoor hij zelfverzekerder wordt.
Dus, lieve mama.. Geef die sociale skills mee aan je kind. Zo gaat hij de wijde wereld in, gewapend met sociale superkrachten. En jij? Jij hebt hem alles geleerd wat hij nodig heeft om de wereld te veroveren. Knap werk!
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag