Altijd slim om wat geld opzij te leggen voor je kind. En dan kun je het natuurlijk ouderwets in een wollen sok stoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om het te sparen of beleggen.
Lees verder onder de advertentie
In samenwerking met ABN AMRO lichten we de grootste verschillen tussen die twee toe.
Rendement vs rente
Wie spaart, krijgt rente en die staat in de meeste gevallen vast. Alleen jammer dat de spaarrentes op dit moment zo laag zijn: landelijk schommelen ze rond de 0,1%. Bij beleggen krijg je geen rente, maar is het doel om een mooi rendement te behalen. Dat is de opbrengst van je investering, die ontstaat als je beleggingen over een bepaalde periode meer waard worden. Net zoiets als het kopen van een huis, bijvoorbeeld – dat kan na een aantal jaar ook meer of juist minder waard zijn.
Lees verder onder de advertentie
Bij beleggingsproducten wordt vaak aangegeven wat het verwachte rendement is op basis van resultaten uit het verleden, een voorbeeld hiervan is deze berekening. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, bieden die geen garanties voor de toekomst: er is altijd een risico dat je (een deel van) je inleg kwijtraakt.
Als je het niet erg vindt dat de opbrengsten van sparen niet zo hoog zijn, kun je je geld gewoon lekker op je spaarrekening laten staan. Maar wil je proberen je vermogen ‘in beweging’ te brengen, dan moet je meer risico nemen. Bij de meeste beleggingsproducten heb je zelf invloed op de hoeveelheid risico die je neemt, dus dat scheelt al een hoop.
Lees verder onder de advertentie
Zo kun je bijvoorbeeld defensief beleggen. Hier worden er geen grote risico’s genomen én blijft het maximale rendement relatief laag. Simpel uitgelegd: je loopt minder kans om een deel van je geld kwijt te raken, maar het verwachte bedrag dat je er uiteindelijk uithaalt is lager – het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. Bedenk wel dat je kans op een mooi rendement het grootst is als je je inleg voor langere tijd wegzet.
Sparen of beleggen?
Maar wat is nu de beste keuze? Wil je binnenkort een nieuwe fiets of computer voor je kind wilt kopen, dan is sparen een goede optie. Kun je langere tijd geld missen? Dan kun je beter beleggen. En zo ingewikkeld is dat helemaal niet, kijk bijvoorbeeld maar eens bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO. Jij bepaalt voor welk doel je wilt beleggen, hoe lang en hoeveel je inlegt. Bij het maken van die keuzes word je online begeleid. Doordat je zelf een Profielfonds kiest, heb je zelf grip op hoeveel risico je neemt. En het beheer van je Profielfonds wordt gedaan door een professionele fondsbeheerder. Zo hoef jij er dus niet elke dag mee bezig te zijn. Ben je benieuwd wat Beleggen kan opleveren? Doe de check op ABNAMRO.nl en zie direct of het aansluit op jouw situatie.
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen in beleggingsproducten die je begrijpt.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.