Scholen in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs* kunnen de massale toestroom van leerlingen niet aan, meldt De Telegraaf. Het gevolg: de wachtlijsten groeien snel en klassen raken overvol.
Lees verder onder de advertentie
De krant baseert zich op eigen onderzoek dat in samenwerking met Reporter Radio (KRO-NCRV) is uitgevoerd.
Wachtlijst
Hieruit blijkt dat de wachtlijsten op scholen in het speciaal (voortgezet) onderwijs zijn toegenomen met 18 procent – op het speciaal basisonderwijs gaat het om een toename van 14 procent. Ook geeft zo’n 29 procent van de scholen op het speciaal basisonderwijs aan binnenkort een wachtlijst te verwachten. Daardoor komen kinderen noodgedwongen, zonder de juiste begeleiding, in het reguliere onderwijs terecht. In het ergste geval komen kinderen zelfs thuis te zitten.
Verder spreekt de sector van een ‘massale toestroom van leerlingen’ die scholen nauwelijks aankunnen: er ontstaan overvolle klassen en leerkrachten verliezen hun grip op de klas. “Dit zorgt voor onveilige situaties voor zowel de kinderen als leerkrachten”, zegt Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO). “Als een kind nog klein is, dan kan je het nog makkelijk vastpakken als het volledig door het lint gaat. Eenmaal ouder en sterker komen we in de problemen als er zo’n situatie ontstaat. Dan moeten we met de rest van de leerlingen de klas verlaten en dan blijft het boze kind in de klas zitten.”
* Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking. Ook leerlingen met psychische of gedragsproblemen kunnen hier terecht. Basisschoolkinderen die door leer-, gedrags- of opvoedingsproblemen moeite hebben om mee te draaien met het reguliere onderwijs, voelen zich vaak meer op hun plek in het speciaal basisonderwijs.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.