Scholen in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs* kunnen de massale toestroom van leerlingen niet aan, meldt De Telegraaf. Het gevolg: de wachtlijsten groeien snel en klassen raken overvol.
Lees verder onder de advertentie
De krant baseert zich op eigen onderzoek dat in samenwerking met Reporter Radio (KRO-NCRV) is uitgevoerd.
Wachtlijst
Hieruit blijkt dat de wachtlijsten op scholen in het speciaal (voortgezet) onderwijs zijn toegenomen met 18 procent – op het speciaal basisonderwijs gaat het om een toename van 14 procent. Ook geeft zo’n 29 procent van de scholen op het speciaal basisonderwijs aan binnenkort een wachtlijst te verwachten. Daardoor komen kinderen noodgedwongen, zonder de juiste begeleiding, in het reguliere onderwijs terecht. In het ergste geval komen kinderen zelfs thuis te zitten.
Verder spreekt de sector van een ‘massale toestroom van leerlingen’ die scholen nauwelijks aankunnen: er ontstaan overvolle klassen en leerkrachten verliezen hun grip op de klas. “Dit zorgt voor onveilige situaties voor zowel de kinderen als leerkrachten”, zegt Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO). “Als een kind nog klein is, dan kan je het nog makkelijk vastpakken als het volledig door het lint gaat. Eenmaal ouder en sterker komen we in de problemen als er zo’n situatie ontstaat. Dan moeten we met de rest van de leerlingen de klas verlaten en dan blijft het boze kind in de klas zitten.”
* Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking. Ook leerlingen met psychische of gedragsproblemen kunnen hier terecht. Basisschoolkinderen die door leer-, gedrags- of opvoedingsproblemen moeite hebben om mee te draaien met het reguliere onderwijs, voelen zich vaak meer op hun plek in het speciaal basisonderwijs.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.