Speelgoed, knuffels en bijtringen: zo vaak moet je ze schoonmaken

speelgoed_1
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Neemt je kind zijn favoriete pop of dino het liefst mee naar de speeltuin, het strand, op vakantie: eigenlijk overal waar-ie gaat? Dan wordt het ding blootgesteld aan een boel plak handjes, kwijl, zand, blubber en ander vuil. Kortom: een hoop bacteriën. Schoonmaken is dus een must, maar hoe vaak doe je dat?

Lees verder onder de advertentie

Babyspeelgoed mag je eens per week door een sopje halen. Doe dat bij kinderspeelgoed het liefst eens per maand. Dit hoeft echt geen dagtaak te zijn. Speelgoed van hard plastic kun je vaak zelfs in de vaatwasser doen. Je kunt ook even een emmertje met sop maken en hier alle speeltjes in een keer in gooien. Even flink afnemen met een doek of borstel en daarna goed laten drogen. Let op: er is een boel speelgoed niet geschikt voor de vaatwasser of een sopje. Denk aan speelgoed met een elektrisch onderdeel, rubber of siliconen speelgoed met een gaatje (hierover vertellen we je later meer onder het kopje ‘bijtringen’), fragiel speelgoed, houten speelgoed en poppen. Hiervoor geldt: neem het af met een vochtige doek en een natuurlijk schoonmaakmiddel. Het haar van een pop kun je wassen met babyshampoo en de kleertjes kunnen vaak wel in de wasmachine. Voor houten speelgoed is groene zeep een aanrader. Laat het speelgoed altijd eerst goed drogen voordat je het teruggeeft aan je kind.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Dit trucje verandert schoonmaken in huis in een spannend avontuur >

Knuffels schoonmaken

Knuffels worden vaak intensief gebruikt. Je kunt niet voorkomen dat deze pluche beestjes in de loop van de tijd vuil worden. Was de knuffels van je kind het liefst minstens één keer per maand. Bij zeer intensief gebruik mag dat natuurlijk vaker en kies daar al helemaal voor als er ongelukjes mee gebeuren (iets met plas, kots of andere gorigheid). Goed nieuws: de meeste knuffels mogen in de wasmachine. Om de knuffel te ontdoen van alle bacteriën, was je ‘m het liefst op 60 graden of warmer. Voor sommige knuffels is dit te warm, check hiervoor het waslabel. Om de knuffel mooi te houden, is het slim om ‘m in een waszak te doen.

Lees verder onder de advertentie

Heeft je kind een knuffel die alleen met de hand gewassen mag worden als lievelings bestempeld? Heb jij weer! Fragiele knuffels wassen is een minder eenvoudig klusje, maar het is goed te doen. Vul een emmer met warm water en voeg hier wasmiddel of waspoeder aan toe. Stop de knuffel erin en maak ‘m schoon. Als hulpmiddel kun je een zachte borstel of een tandenborstel gebruiken. Spoel de knuffel goed uit en laat ‘m drogen. Let op: knuffels van baby’s kun je het beste wassen met een parfumvrij middel, omdat baby’s vaak een gevoelige huid hebben. Als je knuffels met de hand wast, kun je ook een beetje babyshampoo gebruiken. Een héle vieze knuffel, die van je kind echt niet weg mag, kun je ook naar de stomerij brengen.

Bijtringen schoonmaken

Bijtringen zijn natuurlijk bedoeld voor in de mond. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze met flinke regelmaat schoongemaakt moeten worden. Ideaal is na ieder gebruik, maar we begrijpen echt wel dat dit erbij inschiet. Probeer er een gewoonte van te maken om de bijtringen van je baby aan het einde van de dag even te reinigen. Laat je baby zijn bijtring op de grond vallen? Dan is het wel zo fris om ‘m even af te nemen. Hoe je bijtringen schoonmaakt ligt aan het materiaal.

Lees verder onder de advertentie

Houten bijtringen spoel je het liefst niet af, dan wordt het hout te zacht, maar maak je schoon met een vochtig doekje. Laat de bijtring goed drogen op een theedoek, voordat je ‘m weer aan je kind geeft. Houten bijtringen zijn niet bedoeld om uit te koken of om in de vaatwasser te doen.

Siliconen bijtringen kun je wel schoonmaken met een sopje onder de kraan, maar let op: doe dit alleen als de bijtring geen gaatje bevat. Sommige bijtringen bevatten een gaatje waardoor ze een leuk piepgeluidje kunnen maken. Een van de bekendste voorbeelden is wel Sophie de Giraf. Ken je dat horrorverhaal waarbij een moeder de giraf openknipte en vervolgens op een boel zwarte schimmel stuitte? Wil je voorkomen! Maak siliconen bijtringen met gaatjes daarom ook schoon met een vochtige doek en probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat er vocht in de bijtring komt. Om dezelfde reden is het niet verstandig om een siliconen bijtring in de vaatwasser te doen of uit te koken. Ook niet als de bijtring geen gaatje heeft. Siliconen bijtringen zonder gaatje bevatten vaak gel van binnen. Als dit te warm wordt, kan de bijtring uit elkaar spatten.

Lees verder onder de advertentie

Bronnen: Gezondheid.be, Good Housekeeping, New York Times

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken