Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Je kind wordt alweer twee of drie jaar. Welk speelgoed voor je peuter is geschikt? En waar moet je bij aanschaf op letten? Je leest het hier.
Tussen de twee en vier jaar leert je peuter onder meer fietsen en traplopen. Ook de fijne motoriek gaat rap: een bladzijde omslaan van een boek gaat steeds beter, hij kan kleine dingen zoals een kraal vastpakken en begint te leren hoe hij zichzelf moet aankleden.
Als je speelgoed voor je kind gaat uitkiezen, ga dan eerst na welke (motorische) vaardigheden je kind al een beetje onder de knie heeft en van welke voorwerpen hij enthousiast wordt. Dat voorkomt dat je iets koopt waar hij gefrustreerd van raakt, omdat het niet lukt om er mee te spelen, en het een miskoop blijkt te zijn. Je kind heeft het meest aan speelgoed waar hij al een beetje mee overweg kan, maar nog wel goed door uitgedaagd wordt.
De keuze is natuurlijk eindeloos. Denk aan kleurpotloden en vingerverf, plakplaatjes of een bellenblaas. Echte ‘bouwers’ kun je niet blijer maken met timmerspeelgoed of een blokkentoren.
Lees ook:
‘Dit is het favoriete speelgoed van mijn peuter (3)’ >
Heb je zelf al minstens honderd keer kiekeboe met je kind gespeeld? Logisch: veel peuters vinden het geweldig om zichzelf of een knuffel te verstoppen. Een speelhuisje of speeltent levert daarom uren speelplezier op in zijn peuterkamer of in de tuin. Ook zijn een poppenkast of verkleedspullen (doktersset, winkeltje) leuk speelgoed voor je peuter. Daarmee kan hij zijn fantasie tot leven laten komen.
Het maakt natuurlijk niet uit wát je koopt, maar belangrijk is wel dat je altijd op de veiligheid let. Koop geen speelgoed voor je peuter met kleine, losse onderdelen als hij nog geen drie jaar is. Voor je het weet verdwijnt het spul in zijn mond met alle gevolgen van dien. Check ook altijd of er geen scherpe randen, punten of touwtjes aan het speelgoed zitten.
Bron: Centrum voor Jeugd & Gezin en Consumentenbond
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >