Je kind wordt alweer twee of drie jaar. Welk speelgoed voor je peuter is geschikt? En waar moet je bij aanschaf op letten? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Tussen de twee en vier jaar leert je peuter onder meer fietsen en traplopen. Ook de fijne motoriek gaat rap: een bladzijde omslaan van een boek gaat steeds beter, hij kan kleine dingen zoals een kraal vastpakken en begint te leren hoe hij zichzelf moet aankleden.
Als je speelgoed voor je kind gaat uitkiezen, ga dan eerst na welke (motorische) vaardigheden je kind al een beetje onder de knie heeft en van welke voorwerpen hij enthousiast wordt. Dat voorkomt dat je iets koopt waar hij gefrustreerd van raakt, omdat het niet lukt om er mee te spelen, en het een miskoop blijkt te zijn. Je kind heeft het meest aan speelgoed waar hij al een beetje mee overweg kan, maar nog wel goed door uitgedaagd wordt.
Lees verder onder de advertentie
Welk soort speelgoed is geschikt voor je peuter?
De keuze is natuurlijk eindeloos. Denk aan kleurpotloden en vingerverf, plakplaatjes of een bellenblaas. Echte ‘bouwers’ kun je niet blijer maken met timmerspeelgoed of een blokkentoren.
Heb je zelf al minstens honderd keer kiekeboe met je kind gespeeld? Logisch: veel peuters vinden het geweldig om zichzelf of een knuffel te verstoppen. Een speelhuisje of speeltent levert daarom uren speelplezier op in zijn peuterkamer of in de tuin. Ook zijn een poppenkast of verkleedspullen (doktersset, winkeltje) leuk speelgoed voor je peuter. Daarmee kan hij zijn fantasie tot leven laten komen.
Lees verder onder de advertentie
Waar let je verder op?
Het maakt natuurlijk niet uit wát je koopt, maar belangrijk is wel dat je altijd op de veiligheid let. Koop geen speelgoed voor je peuter met kleine, losse onderdelen als hij nog geen drie jaar is. Voor je het weet verdwijnt het spul in zijn mond met alle gevolgen van dien. Check ook altijd of er geen scherpe randen, punten of touwtjes aan het speelgoed zitten.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.