Met die plakkerige kinderhandjes is het schoonmaken van speelgoed cruciaal. Maar hoe pak je dat aan? We helpen je op weg met deze handige tips.
Lees verder onder de advertentie
Niet het leukste werk, wel belangrijk.
Speelgoed schoonmaken
Nét gegeten en hup: die handen zitten alweer in een doos met blokken. De viezigheid is niet altijd zichtbaar, maar speelgoed zit al snel onder etensresten en kwijl. Niet zo hygiënisch dus. Het schoonmaken van speelgoed klinkt als een dagvullend programma, maar met deze tips is het zo gepiept. Hoe vaak je speelgoed moet schoonmaken? Babyspeelgoed een of twee keer per week, kinderspeelgoed eens per maand en knuffels een aantal keer per jaar. Dit zijn ook gouden tips voor het schoonmaken van tweedehands speelgoed.
Lees verder onder de advertentie
Knuffels
Je moet er een hart voor breken (want: slapen zonder lievelingsknuffel), maar het wassen van een knuffel is wel zo hygiënisch op z’n tijd. Volg bij voorkeur het wasvoorschrift op het label, maar waarschijnlijk heb je deze eraf geknipt. Stop de knuffel dan in een waszak of kussensloop en was ‘m op 30 graden. Bij twijfel is met de hand wassen een goed alternatief. Let op: héél oude of kwetsbare knuffels, knuffels met batterijen of met een vulling van microballetjes overleven de wasmachine waarschijnlijk niet. Leg hem dan een paar uur in de vriezer, zodat je alle bacteriën doodt.
Lees verder onder de advertentie
Siliconen of rubberen speelgoed
Dit speelgoed kun je het best met de hand schoonmaken, niet in de vaatwasser. Maak een sopje van afwasmiddel en veeg het speelgoed voorzichtig schoon. Is het écht smerig? Dan kun je desinfecterende spray of -doekjes gebruiken.
Denk aan bouwstenen, keukenspeelgoed of plastic blokken. Handige tip: gooi alles in de bovenste la van je vaatwasser. Je kunt ook een emmer vullen met allesreiniger, het speelgoed even laten weken en alles afnemen met een doek. Plastic speelgoed, zoals Lego en Duplo, kun je ook schoonmaken in de wasmachine. Stop het speelgoed in een dubbele kussensloop en was op 30 tot 40 graden. Speelgoed met batterijen gooi je uiteraard niet in het sop. Dit kun je beter afnemen met een desinfecterend doekje. Playmobil schoonmaken? Tip van de fabrikant: was met de hand, met lauw water en mild afwasmiddel. Spoel daarna goed af en laat het opdrogen.
Lees verder onder de advertentie
Poppen
De meeste poppen mogen absoluut niet in de wasmachine. Een pop wassen doe je door het lichaam en het haar in te zepen met wat milde babyshampoo. Poppenkleding kan overigens wel in de wasmachine. Zit de pop vol zwarte strepen? Maak een pasta van olie en bakpoeder en wrijf dit voorzichtig over de strepen. Let op: vermijd hierbij de beschilderde onderdelen van de pop, zoals de ogen en lippen.
Lees verder onder de advertentie
Houten speelgoed
Om te voorkomen dat je het hout beschadigt, gebruik je zoveel mogelijk milde schoonmaakproducten. Probeer zoveel mogelijk vuil te verwijderen met een droge of natte doek. Andere vlekken kun je goed verwijderen met babydoekjes, groene zeep of verdunde allesreiniger. Wil je het echt ontsmetten? Gebruik dan azijn. Maar omdat kinderen speelgoed graag in hun mond stoppen, hebben natuurlijke schoonmaakproducten de voorkeur.
Bron: Baby-wereld.nl, Ladylemonade.nlMeer handige tips? Volg ons op Facebook en Instagram.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.