Lopen wordt rennen en brabbelen wordt praten. Tijd voor nieuwe uitdagingen dus. Met dit speelgoed leert je kind van 2 jaar nóg meer vaardigheden.
Lees verder onder de advertentie
Hier moet je op letten.
Wat kan een kind van 2 jaar?
Drie keer knipperen en je peuter kan niet alleen lopen, maar ook rennen, klimmen en klauteren. Tegen een bal aan schoppen lukt zonder het evenwicht te verliezen, al gaat het gooien nog wat lastig. Ook in hun woordenschat maken ze grote sprongen. Kinderen van twee kennen ongeveer twee- tot driehonderd woorden en maken er tweewoordzinnen van. Samen met andere kinderen spelen en speelgoed delen doen ze liever niet, maar zelfstandig spelen is geen probleem. Een peuter heeft al behoorlijk wat controle over z’n fijne motoriek, dus met wat concentratie lukt het ‘m om een puzzel te maken of grote kralen te rijgen.
Lees verder onder de advertentie
Wat gaat je peuter binnenkort leren?
Hoewel je de tijd soms éven stop wilt zetten, gaat de ontwikkeling gewoon door. Na het tweede levensjaar kan een peuter springen met twee voeten van de grond, achteruitlopen, fietsen met zijwieltjes of op een driewieler, dansen, liedjes zingen en spelen met andere kinderen. Ook kunnen ze steeds meer vormen, kleuren en cijfers herkennen en benoemen. De oog-handcoördinatie gaat vooruit, wat betekent dat ze bijvoorbeeld stickers kunnen plakken.
Lees verder onder de advertentie
Waarom is speelgoed voor kind van 2 belangrijk?
Over het algemeen geldt dat speelgoed de motorische, cognitieve en sociale vaardigheden van een kind verbetert. Waarschijnlijk kan je peuter zich nog prima vermaken met het speelgoed dat hij voor zijn eerste verjaardag kreeg, maar wat uitdaging kan geen kwaad.
Welk speelgoed is geschikt voor een kind van 2 jaar?
Hoewel elk kind zich op z’n eigen tempo ontwikkelt, kan de leeftijdsindicatie op een verpakking een handige leidraad zijn. Dat geeft aan of het speelgoed aansluit op de behoeftes van je kind en dat het veilig is. Als ouder kun je meestal goed inschatten of speelgoed bij je peuter past, maar voor twijfelaars: een lijstje met inspiratie.
Lees verder onder de advertentie
Rollenspel
Ook een kind van 2 jaar is gek op speelgoed dat te gebruiken is tijdens een rollenspel. Daarmee komt z’n fantasie helemaal tot leven. Er zijn genoeg opties: keuken(gerei), een winkeltje, dokterskoffer of een poppenhuis.
Lees verder onder de advertentie
Bouwspeelgoed
Handige Harry in huis? Dan maak je ‘m vast blij met bouwspeelgoed, zoals een kraanwagen, een timmerset of blokkentoren.
Loopfiets of driewieler
Lopen en rennen hebben ze onder de knie, dus is het tijd voor de volgende stap: fietsen. Wel even oefenen op een loopfiets, driewieler of fiets met zijwieltjes natuurlijk.
Lees verder onder de advertentie
Educatief speelgoed
Wil je je kind op een laagdrempelige en speelse manier meer vaardigheden aanleren, dan is educatief speelgoed een optie. Nu je kind steeds meer kleuren, vormen en cijfers herkent, is een telraam, puzzel of memoryspel leuk.
Speelgoed voor fijne motoriek
Nu die oog-handcoördinatie met sprongen vooruitgaat, kun je lekker priegelen. Bijvoorbeeld met grote houten kralen of een rijgspel.
Knikker- of rollerbaan
Met speelgoed waarbij auto’s of knikkers continu rijden of rollen is je kind wel even zoet. Blijft tenslotte fascinerend om naar te kijken.
Speeltent
Peuters vinden het geweldig om zichzelf of hun poppen en knuffels te verstoppen. Even klaar met kiekeboe en verstoppertje? Met een speelhuisje of tent ben je ‘m voorlopig wel even kwijt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.