Dag peuter, hallo kleuter! Je kind groeit maar door. Welk speelgoed past bij de ontwikkelingen van een kind van 4 jaar? Een handig overzicht.
Lees verder onder de advertentie
Drie keer knipperen en je hebt plotseling een schoolkind. Op de basisschool leert-ie een hoop nieuwe vaardigheden en interesses. Met het juiste speelgoed kan je kind van 4 jaar daar thuis ook mee aan de slag. Het gevolg van al die kennis? Het oude speelgoed is ineens niet meer zo interessant. Hoog tijd voor wat nieuws.
Lees verder onder de advertentie
Wat kan een kind van 4 jaar?
De grove motoriek, zoals rennen, springen, fietsen (met zijwieltjes), hebben ze onder de knie. Maar ook met de fijne motoriek worden ze steeds handiger. Knippen, zelfstandig aankleden en tekenen is voor de meeste kinderen geen probleem.
Het brein werkt als een tierelier en dat merk je. Het lukt kinderen van vier om cijfers te herkennen en tot tien te tellen. Ze herkennen kleuren en kunnen deze benoemen. Bereid je voor om bestookt te worden met vragen, want 4-jarigen willen álles begrijpen.
Lees verder onder de advertentie
Wat gaat je kleuter binnenkort leren?
Op motorisch, cognitief en sociaal vlak is er nog een hoop te leren. Vooral nu je kind op de basisschool zit, gaat de ontwikkeling in sneltreinvaart. In de klas leert hij om samen met andere kinderen te spelen en op z’n beurt te wachten. Ook snappen ze begrippen als dagen van de week, dagdelen en seizoenen. Andere vaardigheden die je kleuter binnenkort leert zijn: optellen en aftrekken onder de twaalf, knutselwerkjes knippen, plakken en vouwen, veters strikken, fietsen zonder zijwieltjes en de koprol maken. Omdat elk kind anders is, laten sommige vaardigheden misschien wat langer op zich wachten.
Welk speelgoed is geschikt voor een kind van 4 jaar?
Een kind van vier leert elke dag nieuwe vaardigheden. En nu hij weleens bij andere kinderen thuis speelt, ontdekt hij steeds meer speelgoed. Dat betekent natuurlijk niet dat je ‘m moet overladen met cadeaus, maar het is wel een fijne manier om te ontdekken waar zijn of haar interesses liggen. Dit speelgoed valt meestal wel in de smaak.
Lees verder onder de advertentie
Constructiespeelgoed
Volgens de leeftijdsindicatie op de verpakking is dit hét moment waarop je kind begint met Lego. De constructies zijn wat gedetailleerder, maar nog steeds makkelijk in elkaar te zetten. Constructiespeelgoed voor kinderen stimuleert de creativiteit, vraagt om concentratie én stimuleert hun fantasie. Ander leuk constructiespeelgoed is een knikkerbaan of K’nex.
Lees verder onder de advertentie
Knutselen
Nu de fijne motoriek en oog-handcoördinatie met sprongen vooruitgaat, kun je helemaal los met klei, papier, stiften, verf en lijm. Bovendien heeft je kind nu meer geduld om er zelf ook een mooi kunstwerk van maken.
Pop
Van alle rollenspellen staat vader en moedertje toch wel met stip op één. Geef je een pop – met of zonder poppenwagen – dan scoor je zeker punten. Leuke alternatieven zijn: een poppenhuis, actiefiguren of dino’s.
Fiets
Gemiddeld fietsen kinderen tussen hun vijfde en zevende zelfstandig, maar eerder of later kan natuurlijk ook. Een kind van 4 jaar kan dus prima oefenen op een fiets met zijwieltjes.
Educatief speelgoed
Lezen, rekenen, schrijven: de komende jaren komt er een hoop nieuwe kennis bij. Met leerzaam speelgoed ontdekt je kind van 4 jaar spelenderwijs over cijfers en letters. Tips: Tiptoi, Jumbo ‘Ik leer’-reeks en Electro. Het aanbod leerzame spelletjes voor de tablet is ook enorm.
Puzzel
Een legpuzzel van tien of twintig stukjes doet je kleuter inmiddels met twee vingers in z’n neus. Een beetje uitdaging kan geen kwaad. Probeer daarom eens een puzzel met dertig of vijftig stukken.
Boek
Zelf lezen kunnen ze nog niet, maar voorlezen is een leuk alternatief. Helemaal als je tijdens het lezen gekke stemmetjes opzet. Vooral boeken met mooie illustraties vallen in de smaak. Een paar klassieke voorleesboeken: Kikker, Pluk van de Petteflet, de Gruffalo en De Mooiste Vis van de Zee.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.