Op een speelkleed kijkt je baby z’n ogen uit en werkt hij ondertussen aan zijn ontwikkeling. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Een paar handige tips.
Lees verder onder de advertentie
Over de voordelen, kosten en veiligheid.
Wat is een speelkleed voor je baby?
De naam zegt het al: het is een kleed waar je baby op kan spelen. Speelkleden zijn vaak lekker zacht, kleurrijk en gemaakt van verschillende materialen. Er zijn ook speelkleden met een boog waaraan allerlei vormpjes en speeltjes hangen – dat noem je een babygym. Er valt dus genoeg te zien, voelen en beleven.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer schaf je een speelkleed voor je baby aan?
Hoewel een speelkleed ook geschikt lijkt voor pasgeboren baby’s hebben zij vooral behoefte aan rust. Een speelkleed bevat dan te veel prikkels. Vanaf drie maanden kun je je baby voor het eerst op een speelkleed leggen. Dan is het zicht van je baby een stuk scherper en heeft-ie meer behoefte om te bewegen en te spelen. Ze houden hun hoofdje iets beter rechtop en draaien hun ogen en hoofd mee als jij beweegt. In die fase is het goed om je kind regelmatig op z’n buik (tummy time!) of rug te leggen, om zo de rug- en nekspieren te trainen. Dat kan perfect op een speelkleed. Het lukt een baby wel om naar de speeltjes aan een babygym te grijpen, maar vastpakken is nog lastig. Vanaf een maand of zes worden kleuren en geluiden steeds interessanter. Bovendien kan je baby dan wat zelfstandiger bewegen. Begint je baby steeds te huilen als je ‘m op het speelkleed ligt? Dan is hij er misschien nog niet klaar voor.
Lees verder onder de advertentie
Waarom heeft je baby een speelkleed nodig?
Nou, ‘nodig’ is een groot woord, maar handig is het wel. Naast dat een speelkleed een fijn alternatief is voor een box heeft het ook een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. De felle en contrasterende kleuren – het eerste dat je baby ziet – stimuleren het gezichtsvermogen van je kind. Maar ook andere zintuigen worden geprikkeld. Door alle vormen, geluiden, spiegels en rammelende speeltjes verveelt hij zich geen moment.
Een speelkleed helpt ook bij de grove en fijne motorische ontwikkeling. Het is dé plek om te oefenen met trappelen, rollen en het bewegen van de nek. Onder een babygym werkt je kind ook aan zijn fijne motoriek en oog-handcoördinatie, namelijk door naar de speeltjes te grijpen en ze – uiteindelijk – vast te pakken.
Online worden de namen vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel een verschil. Een speelkleed is kleed met verschillende kleuren, vormen en patronen. Soms is er wel een knuffel of spiegeltje op genaaid. Een babygym is een speelkleed met daar overheen een boog waaraan verschillende (rammelende) speeltjes hangen. Wat uitgebreider dan een speelkleed dus. Andere namen die je voorbij ziet komen, zijn een speelmat (harder materiaal, bijvoorbeeld van foam) en speelkleed (geschikt voor speelgoedauto’s).
Lees verder onder de advertentie
Nog even dit…
Let op de veiligheid. Leg het speelkleed nooit op een tafel, maar altijd op de grond of in de box. Laat je baby nooit alleen op het kleed spelen, blijf altijd in de buurt.
Speelkleden zijn er in allerlei soorten en maten. De kosten lopen nogal uiteen. Voor een paar tientjes heb je een klein, simpel speelkleed. Wil je liever een babygym of vind je het belangrijk dat het speelkleed er ‘mooi’ uitziet? Dan betaal je al snel zestig tot honderd euro.
Speelkleed mee op vakantie, naar het strand of de tuin? Kies dan een exemplaar met een zeil aan de onderkant, zodat hij niet vochtig wordt.
Is je baby als een gek aan het kruipen of tijgeren? Dan is een speelkleed met antislip onderkant wel zo handig. Blijft-ie mooi op zijn plek.
Een lekker dik en zacht speelkleed is comfortabel en handig bij kleine valpartijen. Maar let erop dat het kleed niet zo dik is dat je kind erin kan stikken bij het omrollen.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.