Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Op een speelkleed kijkt je baby z’n ogen uit en werkt hij ondertussen aan zijn ontwikkeling. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Een paar handige tips.
Over de voordelen, kosten en veiligheid.
De naam zegt het al: het is een kleed waar je baby op kan spelen. Speelkleden zijn vaak lekker zacht, kleurrijk en gemaakt van verschillende materialen. Er zijn ook speelkleden met een boog waaraan allerlei vormpjes en speeltjes hangen – dat noem je een babygym. Er valt dus genoeg te zien, voelen en beleven.
Hoewel een speelkleed ook geschikt lijkt voor pasgeboren baby’s hebben zij vooral behoefte aan rust. Een speelkleed bevat dan te veel prikkels. Vanaf drie maanden kun je je baby voor het eerst op een speelkleed leggen. Dan is het zicht van je baby een stuk scherper en heeft-ie meer behoefte om te bewegen en te spelen. Ze houden hun hoofdje iets beter rechtop en draaien hun ogen en hoofd mee als jij beweegt. In die fase is het goed om je kind regelmatig op z’n buik (tummy time!) of rug te leggen, om zo de rug- en nekspieren te trainen. Dat kan perfect op een speelkleed. Het lukt een baby wel om naar de speeltjes aan een babygym te grijpen, maar vastpakken is nog lastig. Vanaf een maand of zes worden kleuren en geluiden steeds interessanter. Bovendien kan je baby dan wat zelfstandiger bewegen. Begint je baby steeds te huilen als je ‘m op het speelkleed ligt? Dan is hij er misschien nog niet klaar voor.
Nou, ‘nodig’ is een groot woord, maar handig is het wel. Naast dat een speelkleed een fijn alternatief is voor een box heeft het ook een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. De felle en contrasterende kleuren – het eerste dat je baby ziet – stimuleren het gezichtsvermogen van je kind. Maar ook andere zintuigen worden geprikkeld. Door alle vormen, geluiden, spiegels en rammelende speeltjes verveelt hij zich geen moment. Een speelkleed helpt ook bij de grove en fijne motorische ontwikkeling. Het is dé plek om te oefenen met trappelen, rollen en het bewegen van de nek. Onder een babygym werkt je kind ook aan zijn fijne motoriek en oog-handcoördinatie, namelijk door naar de speeltjes te grijpen en ze – uiteindelijk – vast te pakken.
Lees ook Hoe kies ik geschikt speelgoed voor mijn baby? >
Online worden de namen vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel een verschil. Een speelkleed is kleed met verschillende kleuren, vormen en patronen. Soms is er wel een knuffel of spiegeltje op genaaid. Een babygym is een speelkleed met daar overheen een boog waaraan verschillende (rammelende) speeltjes hangen. Wat uitgebreider dan een speelkleed dus. Andere namen die je voorbij ziet komen, zijn een speelmat (harder materiaal, bijvoorbeeld van foam) en speelkleed (geschikt voor speelgoedauto’s).
Speelkleed scoren? Hier vind je een fijne selectie Bron: 24Baby, Ouders van Nu Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!