Oh jee: je kind heeft een splinter in z’n vinger of teen. Haal ‘m er niet uit met een naald, want dan loopt je kind kans op infecties. Hoe dan wel? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een splinter?
Als je kind aan het spelen is, kan er plotseling een heel klein stukje hout of glas in zijn vinger terechtkomen. Soms is die splinter met het blote oog bijna niet te zien, maar het kan verrekte pijn doen bij je kind – ook als hij er met zijn vinger overheen wrijft. Splinters kunnen ook voorkomen in de voet, het oog of onder andere huidoppervlakten.
Lees verder onder de advertentie
Hoe verwijder je een splinter?
Sommige mensen pakken er meteen een naald bij en gaan lopen pulken: niet slim. De kans bestaat dan dat je het wondje groter maakt en dan kan er een infectie ontstaan. Hoe dan wel? Het liefst met een pincet. Maar voordat je die erbij pakt, is het slim om het wondje eerst schoon te maken. Een kort stappenplan:
– was de vinger (of voet, waar ook wel eens een splinter voorkomt) met water en zeep. Laat de vinger van je kind een paar minuten weken om de huid zacht te maken
– steekt de splinter iets uit? Verwijder ‘m dan voorzichtig met een pincet. Let op: ontsmet de pincet eerst, om infecties te voorkomen. Trek de splinter daarna in dezelfde richting eruit als waar hij erin is gegaan. Het is even pijnlijk voor je kind, dus stel hem ondertussen gerust.
– is de splinter weg? Was de wond dan opnieuw met water en zeep en doe een pleister om de vinger van je kind.
Wat als het niet lukt?
Soms zit een splinter heel diep of lukt het gewoon niet om dat verrekte ding eruit te krijgen. Laat de vinger van je kind dan weken in lauw water en doe dit een aantal keer per dag, voor meerdere dagen. De splinter gaat er uiteindelijk dan vanzelf uit, of het wordt een stuk makkelijker om ‘m te verwijderen. Let er op dat je kind niet gaat pulken aan het wondje. Zit de splinter te diep of is de huid rondom de wond rood en opgezwollen, ga dan naar de huisarts. Dit is ook verstandig als er een splinter in het oog van je kind is gekomen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?