Spraakontwikkeling: zo praat een kind per leeftijd

spraakontwikkeling Bron: Pexels
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Van brabbelen naar hele gesprekken voeren: de spraakontwikkeling gaat bij kinderen megasnel. Hoe snel, dat zetten we hieronder voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Misschien kun je niet wachten tot je kleintje voor het eerst ‘mama’ zegt en dat snappen we. Brabbelen, praten, de eerste woordjes en volzinnen horen allemaal tot de mijlpalen van je kind. Het is superleuk wanneer je kind begint te ‘kletsen’. Al die mijlpalen in de spraakontwikkeling zetten we hieronder per leeftijd op een rij.

Lees verder onder de advertentie

De spraakontwikkeling per leeftijd

Zoals altijd geldt natuurlijk dat dit slechts gemiddeldes zijn en dat het ene kind dus al vroeger praat en het andere wat later. Dat is heel normaal. Wel is onderzocht dat de volgorde van de spraakontwikkeling bij elk kind hetzelfde is. Zo leren kinderen eerst woorden begrijpen, daarna kunnen ze lichaamsdelen aanwijzen, nog later zinnen met twee woorden maken en nog later spontaan een verhaaltje vertellen.

Lees verder onder de advertentie
  • 1 tot 6 maanden oud: baby’s maken allerlei geluiden en klanken, maar nog niet bewust. Wij ouders reageren er wel bewust op en die interactie zorgt ervoor dat je kind later wél bewust met je gaat communiceren.
  • 6 tot 7 maanden oud: het brabbelen neemt echte vormen aan. Geluiden die je nu regelmatig hoort zijn herhalingen van klanken zoals dadada en mamamama. Hierdoor kun je denken dat je kind al ‘mama’ zegt, maar helaas is dit nog niet bewust.
  • 8 maanden oud: vanaf deze leeftijd gaat je kind wél bewust communiceren met je. Het zal je aandacht zoeken als het iets wil hebben bijvoorbeeld.
  • 1 jaar oud: je kind gaat de eerste woordjes zeggen. De periode waarin kinderen dit doen is van ongeveer 8 maanden tot 18 maanden oud. Het gaat om zo’n tien tot twintig woordjes. Grote verschillen dus, wees daarom niet ongerust als jouw mini nog niet zo veel te vertellen heeft.
  • 18 maanden oud: je kind kan woorden zeggen, maar nog niet volledig. Papa of mama lukt wel, maar woorden als beer of stoel worden uitgesproken als ‘bee’ en ’toe’. Als ouder weet je meestal wel meteen wat je kind bedoelt.
  • 18 tot 24 maanden oud: kinderen gaan losse woorden combineren tot twee-woordzinnen.

Lees ook – Leren praten: hoe werkt dat bij kinderen?

Spraakontwikkeling bij kinderen vanaf twee jaar

Je kind begrijpt veel woorden en kan al een aantal woorden goed uitspreken. Ook maakt het twee-woordzinnen. Zo gaat de spraakontwikkeling verder:

Lees verder onder de advertentie
  • 2 jaar oud: kinderen maken in deze leeftijd een enorme ontwikkeling door. Zo gaat de woordenschat van je kind flink omhoog en worden drie-woordzinnen of zelfs vier-woordzinnen gemaakt. Ook heel leuk op deze leeftijd is dat je kind zijn of haar eigen naam leert. Je kind kan nu ook lichaamsdelen aanwijzen en in totaal tien woorden zeggen.
  • 2 jaar en 6 maanden oud: je kind begrijpt zinnen van drie woorden en kan zelf twee woorden tot een zin combineren.
  • 3 jaar oud: kinderen van drie jaar voeren al hele gesprekjes met je. Je kind kent een heleboel woorden en spreekt in eenvoudige zinnen. Het zet zo’n vier woorden achter elkaar tot een zin. Op deze leeftijd is het erg gezellig om te kletsen met je dreumes.
  • 4 jaar oud: wanneer je kind vier is, gaat het naar de basisschool. Daar zul je merken dat het praten van je kind een vogelvlucht neemt. Het leert enorm veel woorden erbij, gaat zingen en blijft vooral lekker veel kletsen met steeds langere en moeilijkere zinnen.

Lees ook – Emotionele geletterdheid: Zo reageer je op de emoties van je kind

Wat als je kind een spraakachterstand heeft?

Ongeveer tien tot vijftien procent van de tweejarigen is later met praten, zonder dat er iets aan de hand is. Twijfel je? Trek dan even aan de bel bij het consultatiebureau of je huisarts.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken