Je denkt net dat je de routine van je baby eindelijk hebt doorgrond en BAM, daar is weer zo’n sprongetje van ‘Oei ik groei’! Maar wacht even… Bestaan sprongetjes wel?
Lees verder onder de advertentie
“De theorie over de Oei ik groei sprongen is volledig achterhaald en weerlegd”, zegt Ewelina de Groot, moeder van twee kids (6 en 8), socioloog en gentle sleep coach én eigenaar van kinderslaapcoachpraktijk Eindelijk Slapen. Ze wijst op hoe we steeds meer controlefreaks zijn geworden, vastgeplakt aan onze telefoons en slaap-eet- en sprongapps, terwijl we soms gewoon vergeten om naar ons kind te kijken. “Moederschap is geen wetenschap of schema, maar voelen.”
Lees verder onder de advertentie
Geen bewijs dat het werkt
Ewelina had al twijfels bij de theorie, en ging in gesprek met Marilene de Zeeuw, klinisch psycholoog gespecialiseerd in jonge kinderen en IMH specialist. Zij vertelde Ewelina over het onderzoek van professor Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit. “Carolina heeft grondig onderzoek gedaan naar de sprongetjes waarover wordt gesproken in ‘Oei ik groei’, maar ze heeft geen bewijs gevonden dat deze sprongen echt bestaan. Ook blijkt uit haar onderzoek dat baby’s niet allemaal op dezelfde momenten bepaalde mijlpalen bereiken. Dit betekent dat elk kind zich op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier ontwikkelt.”
Lees verder onder de advertentie
Niet volgens het boekje
“Daarom blijft het me verbazen dat ik in mijn praktijk veel ouders zie die de sprongetjes nauwgezet volgen. Het lijkt een kompas te zijn voor het gedrag van hun baby, een verklaring waar ze soms zelf geen vat op krijgen. Het begrijpen van de ontwikkeling van hun kind helpt hen minder gefrustreerd te raken. Het is logisch, want als kersverse moeder wil je het goed doen. Je tast in het duister en hebt behoefte aan hulp, houvast. Ergens is dit fijn en sommige baby’s lijken de sprongen daadwerkelijk te volgen, maar er een keerzijde. Als de ontwikkeling niet precies volgens het boekje verloopt, brengt dat veel zorgen en onzekerheid met zich mee. Het boek of de app kan dan weliswaar het schuldgevoel wegnemen als je baby ontroostbaar huilt, maar het biedt geen echte geruststelling,” deelt Ewelina.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen zijn niet voorspelbaar
“Die sprongen leiden ons steeds verder weg van echt luisteren naar ons kind. Laatst sprak ik een moeder die zich helemaal druk maakte omdat haar baby de mijlpaal nog niet had bereikt en daarbij ook nog eens slecht sliep. Ze wees meteen naar een vermeende lange sprong als de schuldige. Ik kom vaak ouders tegen zoals deze moeder, die meteen denken dat hun baby in een sprong zit wanneer ze slaapproblemen hebben, zonder echt te begrijpen wat hun kleintje nodig heeft. En als het om mijlpalen gaat, raken ouders helemaal in paniek als hun kindje een bepaalde stap nog niet heeft bereikt.”
Lees verder onder de advertentie
“Elk kind volgt zijn eigen unieke pad van ontwikkeling. Of het nu gaat om rollen, zitten, kruipen of lopen, elk van deze mijlpalen wordt bereikt op het tempo dat past bij het kind. Dus maak je geen zorgen als je kleintje nog niet aan de volgende mijlpaal toe is. Het belangrijkste is dat je kind gelukkig en gezond is. Vertrouw op je intuïtie als ouder; wie maakt het uit als hij of zij nog niet kruipt?”
Verschillende soorten huilen
We kennen allemaal die dagen waarop ons kindje wat huilerig of hangerig is. Maar dat heeft volgens Ewelina niets te maken met de welbekende ‘Oei ik groei’ donderwolk. “Het hoort gewoon bij het ouderschap en is volkomen normaal. Soms zijn er medische redenen, zoals doorkomende tandjes of een klein virusje, maar soms huilen kinderen gewoon omdat ze met ons willen communiceren.”
Ewelina legt uit dat er drie verschillende redenen zijn waarom baby’s huilen. Het kan een uiting zijn van een behoefte, zoals honger, slaap of een vieze luier. Soms huilen ze om iets wat eerder in de week is gebeurd, een soort ‘herinneringshuilen’, of ze huilen omdat ze de stress van hun ouders voelen, wat we ‘resonatiehuilen’ noemen. “Vaak is er simpelweg geen betere remedie dan er gewoon te zijn voor je kleintje, ze te knuffelen en te troosten. Het is verbazingwekkend hoe helend dit kan zijn, niet alleen voor hen, maar ook voor jou als ouder”, geeft Ewelina mee als tip.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]