Zie je witte plekjes in de mond van je baby? Dan is er een kans dat hij spruw heeft. Wat dat precies is en hoe je het behandelt, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat is spruw precies?
Kort gezegd gaat het om witte plekken in de mond van je kleintje. Meestal zitten die plekjes tegen de wangen, op de tong en tegen het gehemelte aan. Soms kun je ook blaasjes in de mond van je baby zien en heeft hij opvallend glanzende lippen.
De witte plekjes ontstaan door gist, een soort schimmel, in het slijmvlies van de mond. Veel volwassenen dragen de gist bij zich zonder dat ze daar klachten van hebben en geven het ongemerkt aan hun baby door. Dat kan tijdens de geboorte zijn (bij een candidainfectie in de vagina van de moeder), via borstvoeding of via een speen of vinger van iemand waar gist op zit.
Spruw komt bij ongeveer vier procent van de baby’s voor; meestal bij kleintjes jonger dan zes weken.
Lees verder onder de advertentie
Heeft je baby er last van?
Meestal niet. Soms drinkt je kind onrustig en bij borstvoeding laat hij de tepel vaak los. Ook kan hij last hebben van rode uitslag op de billen, omdat de schimmelinfectie ook op de billen kan zitten. Als moeder kun je het merken aan pijn in je tepels.
Nee, meestal gaat spruw vanzelf weer over. Als je baby goed drinkt en er geen last van heeft, hoef je het niet te behandelen.
Neem wel contact op met je huisarts als je baby bij het voeden erg veel huilt of de tepel steeds loslaat. Hij schrijft dan medicatie voor tegen spruw voor je baby en voor jezelf.
Waar moet je verder zelf op letten?
Als je vermoedt dat je baby spruw heeft, is hygiëne extra belangrijk. Let daarom goed op het volgende:
Was je handen na toiletbezoek en na het verschonen van de luier
Was je handen extra als je je baby gaat voeden
Geef je borstvoeding, maak je tepels dan schoon met lauw water
Kook de spenen van flesjes elke dag uit en bewaar ze op een schone, droge plaats
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.