Zie je witte plekjes in de mond van je baby? Dan is er een kans dat hij spruw heeft. Wat dat precies is en hoe je het behandelt, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat is spruw precies?
Kort gezegd gaat het om witte plekken in de mond van je kleintje. Meestal zitten die plekjes tegen de wangen, op de tong en tegen het gehemelte aan. Soms kun je ook blaasjes in de mond van je baby zien en heeft hij opvallend glanzende lippen.
Lees verder onder de advertentie
De witte plekjes ontstaan door gist, een soort schimmel, in het slijmvlies van de mond. Veel volwassenen dragen de gist bij zich zonder dat ze daar klachten van hebben en geven het ongemerkt aan hun baby door. Dat kan tijdens de geboorte zijn (bij een candidainfectie in de vagina van de moeder), via borstvoeding of via een speen of vinger van iemand waar gist op zit.
Spruw komt bij ongeveer vier procent van de baby’s voor; meestal bij kleintjes jonger dan zes weken.
Heeft je baby er last van?
Meestal niet. Soms drinkt je kind onrustig en bij borstvoeding laat hij de tepel vaak los. Ook kan hij last hebben van rode uitslag op de billen, omdat de schimmelinfectie ook op de billen kan zitten. Als moeder kun je het merken aan pijn in je tepels.
Nee, meestal gaat spruw vanzelf weer over. Als je baby goed drinkt en er geen last van heeft, hoef je het niet te behandelen.
Neem wel contact op met je huisarts als je baby bij het voeden erg veel huilt of de tepel steeds loslaat. Hij schrijft dan medicatie voor tegen spruw voor je baby en voor jezelf.
Waar moet je verder zelf op letten?
Als je vermoedt dat je baby spruw heeft, is hygiëne extra belangrijk. Let daarom goed op het volgende:
Was je handen na toiletbezoek en na het verschonen van de luier
Was je handen extra als je je baby gaat voeden
Geef je borstvoeding, maak je tepels dan schoon met lauw water
Kook de spenen van flesjes elke dag uit en bewaar ze op een schone, droge plaats
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.