Schoolfotografen krijgen steeds vaker de vraag van ouders of zij schoolfoto’s achteraf willen fotoshoppen: “Ik word geregeld gebeld of er puistjes in het gezicht weggehaald kunnen worden. Of bulten op hun hoofd omdat ze net gevallen zijn, of een pluk haar die net opzij staat”, vertelt Kim Miegies van Schoolfoto.nl aan het NOS Jeugdjournaal.
Lees verder onder de advertentie
Maar dat ouders vaker met die vragen komen, is volgens haar in deze tijd wel logisch.
‘Nooit uit eigen beweging’
“Er is wel veel veranderd”, vervolgt Miegies. “Vroeger was een foto zoals hij was en toen was fotoshoppen niet zo normaal als nu. Tegenwoordig zetten kinderen zelf ook foto’s op Instagram, waar ze allemaal filters overheen gooien.” Groepsfoto’s worden sowieso vaak bewerkt, zodat alle kinderen hun ogen open hebben. Ook wordt er vaak een lichtfiltertje overheen gezet zodat iedereen een ‘frissere’ uitstraling heeft. Miegies: “Maar puistjes? Die halen we nooit uit eigen beweging weg, tenzij ouders erom vragen.”
Toch heeft de fotograaf wel grenzen: “Als je naar Amerika kijkt, daar worden kinderen helemaal strak geshopt, met hele witte tanden. Dat is niet meer natuurlijk. En dat is ook niet wat wij die kinderen of de ouders willen meegeven, want zo zijn die kinderen gewoon niet. We maken er geen plastic fantastic-kindjes van.”
Lees verder onder de advertentie
Flaporen
Ook fotograaf Remco Pronk van Foto Koch is het hiermee eens. “Ik begrijp niet dat iemand flaporen wil bewerken”, zegt Pronk tegen de nieuwssite. “Ze willen soms graag dat we het doen, maar wij doen dat niet. Daar zijn we stellig in: het hoeft niet een perfect plaatje te zijn.”
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
De kids komen uit school met een grote grijns, zwaaien naar je alsof ze een topdag hadden en je denkt: Wat gezellig, we gaan een leuke middag tegemoet. Maar voor je je jas uit hebt, ligt er een woedende draak op de vloer die huilt, omdat jij per ongeluk de verkeerde limonade inschenkt.