Wanneer stop je eigenlijk met vaste bedtijden voor je kind?

29.06.2024 08:43
stoppen met vaste bedtijden Bron: Pexels

Baby’s slapen nog heel erg veel en kinderen op de basisschool gaan meestal rond zeven uur richting hun bed. Zo heb je voor elke leeftijd vaste bedtijden en wakkertijden. Alleen, wanneer stop je nou eigenlijk met het aanhouden van een vaste bedtijd? Dat zochten we voor je uit.

Kinderen elke dag op een vaste tijd naar bed brengen, heeft vele voordelen. Hun interne klok bijvoorbeeld, leert zo precies wanneer je kind melatonine nodig heeft. Met dat stofje krijgt je kind een slaap- en wakkerritme. Een vaste routine zorgt er dus voor dat je kind uitgerust is in de ochtend en slaperig wordt in de avond.

Stoppen met vaste bedtijden per leeftijdsgroep

Het moment om van die routine af te wijken, hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld van de leeftijd van je kind, van de ontwikkeling en de behoeften. Sommige kinderen hebben echt een vast ritme nodig, andere kinderen kunnen wat soepeler omgaan met bedtijden.

Stoppen met bedtijden bij kleuters (4 tot 6 jaar)

Op deze leeftijd hebben kinderen meestal nog een vaste bedtijd nodig. Een vast slaapritme helpt je kind om voldoende slaap te krijgen: megabelangrijk voor hun groei en ontwikkeling. Die vaste bedtijden en een vast routine geven ook een gevoel van veiligheid aan je kindje.

Schoolgaande kinderen (7 tot 12 jaar)

Kinderen in deze leeftijdsgroep hebben nog steeds vaste bedtijden nodig. Alhoewel ze misschien wat meer flexibiliteit aankunnen, afhankelijk per kind. Stoppen met vaste bedtijden is dus nog niet aan te raden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende slaap krijgen, meestal tussen de 9 en 11 uur per nacht. Soms is een uurtje later naar bed dus niet zo erg. Het hebben van een regelmatige bedtijd helpt jonge kinderen om op tijd wakker te worden voor school en overdag alert te blijven.

Link: Een handig overzicht: dit zijn de bedtijden per leeftijd

Tieners (13 tot 18 jaar) en stoppen met bedtijden

Tieners hebben vaak meer vrijheid en verantwoordelijkheid (nodig) over hun eigen bedtijd. Hun biologische klok verschuift, waardoor ze vaak langer willen opblijven en later willen gaan slapen. Dat is niet zo erg, maar toch hebben ze nog steeds 8-10 uur slaap nodig. Het kan fijn zijn om met je tiener te praten over het belang van voldoende slaap. Een gezonde slaapgewoonten aanleren aan je tiener, werkt dan vaak beter dan vasthouden aan bedtijden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.