Vanaf ongeveer hun vierde jaar kunnen kinderen beginnen met een sport. Heel goed weten wat je leuk vindt op die leeftijd is zeldzaam, en dus probeer je eens wat. Dat kan goed uitpakken, maar ook de andere kant opvallen. En dát kan bij ouders voor de nodige stress zorgen…
Lees verder onder de advertentie
Ouders willen doorgaans graag dat hun kind het goed doet: goals maken, winnen, uitblinken. Maar niet ieder kind is even talentvol of gemotiveerd. Hoe ga je daar mee om?
Hou je gedeisd
Natuurlijk, je kind aanmoedigen is leuk. Maar hóu het ook leuk en laat je fanatisme thuis. Te heftig juichen en blèren, verhoogt de druk voor een kind enorm, dus keep calm en hou het luchtig. Pushy gedrag komt de sportprestaties dikwijls niet ten goede.
Lees verder onder de advertentie
Als het maar leuk is
Is vrijwel meteen duidelijk dat je kind niet per se het talent heeft voor de sport waar-ie mee begonnen is? Geeft niks. Want niet de sportprestaties, maar de lol die je kind erin heeft zijn immers het belangrijkste. Belandt elke bal naast het net en komt geen pass aan, maar heeft je kind het grootste plezier tijdens het over het veld rennen met andere kinderen? Laat hem of haar dan lekker genieten en maak je niet druk om de eindstand op het scorebord.
Zoals gezegd is het het belangrijkste dat je kind het naar z’n zin heeft. Is dat niet langer het geval, dan wordt het misschien tijd voor iets anders. Een kind dwingen tot interactie en meedoen, zorgt doorgaans niet voor betere resultaten, laat staan voor een beter gevoel bij je kind. Wellicht is een individuele sport dan meer iets voor jouw kind en dus het proberen waard.
Lees verder onder de advertentie
Vindt je kind de sport zelf wel superleuk om te doen, maar kan hij of zij z’n draai niet vinden in het team? Dan kan op zoek gaan naar een ander team of een nieuwe club een prima oplossing zijn. Ook een goede les: je kunt nou eenmaal niet met iedereen beste vrienden zijn.
Plezier boven alles
Natuurlijk, een nieuwe sport leren is een uitdaging en de ene dag is dat leuker dan de andere. Maar zodra het stress oplevert bij je kind, weet je dat het tijd is om zélf in actie te komen. Sport moet bovenal leuk zijn en plezier brengen, want da’s pas écht winnen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.