Tanden wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

tanden wisselen melkgebit Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Wiebel, wiebel: er zit een tand los bij je kind. Hoe gaat dat precies, tanden wisselen, en vanaf welke leeftijd gaat een kind van een melkgebit naar een blijvend gebit? 

Lees verder onder de advertentie

Melkgebit

Je kind wordt geboren met zijn melkgebit en de aanleg daarvoor begint al als de moeder pas zes weken zwanger is. De eerste melktandjes breken meestal door als het kind tussen de vijf en acht maanden oud is. Je kind kan daardoor wat hangerig en huilerig zijn. Lees hier hoe je de pijn kunt verlichten.

Lees verder onder de advertentie

 

Wisselen in 3 fases

Als je kind zijn tanden gaat wisselen, dan gebeurt dat in drie fases:

 

  • De eerste wisselfase

Is je kind rond de 6 jaar oud, dan kunnen de eerste tanden los gaan zitten. Meestal begint het met de centrale snijtand aan de onderkant, gevolgd door de snijtanden aan de bovenkant. In deze beginfase komen ook de volwassen kiezen door in de bovenkaak. Meestal valt een tand er vanzelf uit, maar jij of de tandarts kunt ook een handje helpen.

Lees verder onder de advertentie

 

  • De rustfase

Het woord zegt het al: in deze fase wisselen er geen tanden en komen er ook geen kiezen door. Je kind is dan tussen de 9 en 10 jaar oud. Ondertussen gebeurt er wel van alles in zijn mond: wortels van volwassen tanden en kiezen worden gevormd.

 

Lees ook:
Dit moet je weten over het gebit van je kind >

Lees verder onder de advertentie

 

  • De tweede wisselfase

In deze laatste fase worden de hoektanden onder en de eerste kleine kies (onder of boven) gewisseld. Je kind is dan een jaar of 11. Aan het einde van deze wisselfase zullen alle melktanden en melkkiezen zijn vervangen door volwassen exemplaren. Meestal is een kind rond de 14 jaar als het gebit helemaal gewisseld is. Op latere leeftijd, tussen de 18 en 24 jaar, kan hij nog een reeks nieuwe kiezen krijgen: de verstandskiezen. Maar bij sommige mensen breken die nooit door.

 

Wat is het verschil tussen een melkgebit en een blijvend gebit?

Als je kind al zijn tanden en kiezen gewisseld heeft, is zijn gebit wat geler van kleur. Ook is het glazuur sterker dan bij een melkgebit en zijn de melktanden en hoektanden wat groter.

Het spreekt voor zich dat je kind net als bij zijn melkgebit, na het wisselen van zijn tanden heel goed zijn tanden moet poetsen.
Is je kind een lastige poetser?  Lees hier een aantal fijne tips hoe je kunt tandenpoetsen zonder gedoe.

Lees verder onder de advertentie

 

Bron: Tandarts.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Meest bekeken