Telefoon in de klas: verbannen of slimme pauzes? Onderzoekers zeggen dit…

15.10.2024 09:00
telefoon telefoongebruik

Zit jouw kind ook zo vastgeplakt aan die telefoon? Soms kan het handig zijn, maar in de klas is het vooral een enorme afleiding.

Geldt er ook een telefoonverbod op de school van jouw kleine? Lekker duidelijk: weg met dat apparaat! Tenminste.. Is dat écht de beste oplossing? Of is er een andere manier om die telefoonverslaving wat beter in bedwang te houden?

Telefoongebruik op scholen

Onderzoekers hebben gekeken naar een vriendelijkere manier om met telefoons in de klas om te gaan, en wat blijkt? Telefoonpauzes, oftewel korte momentjes van één minuut waarin leerlingen even op hun scherm mogen spieken, kunnen wonderen doen voor hun concentratie. Onderzoeker Ryan Redner vertelt enthousiast dat deze mini-pauzes verrassend goed werken: de leerlingen krijgen een minuutje om snel hun telefoon te pakken en te scrollen – zonder tijd voor lange chats of TikTok-marathons – en dat blijkt voldoende te zijn om daarna weer met volle aandacht de les te volgen. Geen straffen, geen gedoe, gewoon even snel een appje checken en hup, terug naar de les!

Minder telefoon, meer focus

Met langere pauzes komt je kind al snel in de verleiding om nieuwe berichten te beantwoorden. Maar die ene minuut is precies genoeg om snel berichten door te nemen en daarna weer gefocust verder te gaan met de les. En de resultaten? Betere toetscijfers en minder afleiding!

Volledig verbod

Als je wilt dat je kinderen die telefoon echt met rust laten, is een volledig verbod nog steeds het meest effectief. Zonder telefoon in de buurt presteren leerlingen het beste: geen afleiding, dus ook geen verleiding. Maar laten we eerlijk zijn, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De wereld draait nu eenmaal om die apparaten, en hoe meer je iets verbiedt, hoe aantrekkelijker het wordt, nietwaar?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.