Ben jij vaak afgeleid door je mobiele telefoon en verlies je zo de aandacht voor je omgeving? Dan bestaat het risico dat je kind een taalachterstand krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit onderzoek van Hema Foundation* in samenwerking met Tilburg University.
‘Het is zo belangrijk’
Ruim één op de tien kinderen in Nederland gaat naar de middelbare school met een taalachterstand. En dat is kwalijk, vinden de onderzoekers. “Met name in de leeftijd van nul tot vier is het zó belangrijk om taal te ontwikkelen”, zegt Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University tegen Metro. “De hersenen veranderen onder invloed van input van buitenaf. En daar is taal een hele belangrijke speler in.”
Volgens Sitskoorn praten ouders tegenwoordig veel minder tegen hun jonge kinderen: ongeveer 50 procent praat in ‘brabbeltaal’ en 30 procent gebruikt geen volzinnen. Ook zou de smartphone er volgens haar voor zorgen dat ouders te weinig met hun kind communiceren. “Als ze weten dat veel taal noodzakelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van hun kind en voor succes later in het leven, zouden ze veel gemotiveerder zijn om hun telefoon weg te leggen.”
Lees verder onder de advertentie
Bron: Metro
*Hema Foundation focust zich op het verbeteren van taalvaardigheid onder kinderen van 0-4 jaar met onder meer voorleesmiddagen en bewustwordingscampagnes.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.