Is jouw kindje opvliegender en koppiger dan de meeste andere? Dan is het wellicht een temperamentvol kind. Van ouders vraagt dat net even een andere opvoedaanpak.
Lees verder onder de advertentie
Eva Bronsveld is opvoeddeskundige en zelf moeder van drie kinderen waarvan twee temperamentvol. Ze geeft een paar kleine tips hoe je het beste om kunt gaan met pittige koters.
Wanneer is je kind temperamentvol?
Eva Bronsveld: “Temperamentvolle kinderen zijn heel gewone kinderen met een aantal bijzondere eigenschappen. Zo zijn ze heel gevoelig, intens en opmerkzaam en hebben ze een bijzonder sterke eigen wil. Daar zitten mooie kanten aan. Ze krijgen door hun sterke wil bijvoorbeeld vaak een hoop voor elkaar, zijn erg empathisch en kunnen intens genieten. Maar die eigenschappen hebben ook schaduwkanten.
Lees verder onder de advertentie
Temperamentvolle kinderen kunnen extreem ver gaan om hun zin te krijgen, ze worden soms volledig overspoeld door hun intense emoties en kunnen veel last hebben van allerlei dingen die een ander kind niet eens opmerkt. Als je daar als ouder geen rekening mee houdt, kunnen driftbuien en hysterische huilbuien het gevolg zijn. Maar als je een temperamentvol kind goed begeleidt, zullen de voordelen van de eigenschappen steeds meer naar voren komen en blijken het heel lieve, zorgzame en sociale kinderen te zijn.”
Belangrijke behoeften
Grofweg zijn er 4 behoeften die voor temperamentvolle kinderen heel belangrijk zijn:
1. Op tijd eten, drinken en rusten Dit is heel essentieel. Een woedeaanval komt vaak voort uit honger, dorst of vermoeidheid. Omdat temperamentvolle kinderen al snel overprikkeld raken, hebben ze meer rust nodig dan een niet-temperamentvol kind. En hoe je daar vorm aan geeft, dat verschilt per kind; het ene kind wil kleien, het ander met water klooien. Tegelijkertijd is die rust lastig voor ze, want ze willen ook niks missen en alles meemaken. Wat weer tot moeheid en driftbuien kan leiden.
Lees verder onder de advertentie
2. Verbinding Temperamentvolle kinderen willen zich voortdurend verbonden voelen en de bevestiging krijgen dat het goed zit tussen hen en de ouders. Ze willen gezien worden. Het zijn echt knuffelkonten die graag dingen samen dóen. Dan is het bijvoorbeeld beter samen te gaan wandelen dan het kind in zijn eentje te laten spelen in de speeltuin. Sta bewust een paar keer per dag bij het kind stil en vraag hoe het is en wat ‘ie aan het doen is. Je kunt ook twintig minuten per dag exclusief tijd vrij maken waarin het kind mag kiezen wat jullie gaan doen.
3. Controle Een temperamentvol kind wil graag alles zelf bepalen. Dan kun je als ouder denken: ‘Ik ben de baas dus het gaat op mijn manier’, maar dat werkt bij deze kinderen niet goed. Zij hebben veel moeite als iemand macht over ze wil uitoefenen. En waarom zou je ergens een strijd over beginnen, als je samen tot een oplossing kunt komen? Het is handiger om hen meerdere keuzes te bieden en vaak met ze te overleggen, waardoor ze zich gehoord voelen.
Lees verder onder de advertentie
4. Voorspelbaarheid Een temperamentvol kind komt niet graag voor verrassingen te staan – soms zelfs niet voor de leuke. Als het iets in zijn hoofd heeft en het gaat anders, dan raakt ‘ie daardoor van slag. Het is dus belangrijk dat je je kind zo veel mogelijk op dingen voorbereidt. Vertel ruim van te voren wat jullie gaan doen en kondig dingen steeds weer aan.
Nog 2 tips voor ouders van temperamentvolle kinderen:
1. Blijf contact maken als het kind een woedeaanval heeft Als je kind negatief gedrag laat zien, beantwoord dat dan niet met straf of door ze à la the Nanny in de naughty chair apart te zetten. Dan voelen ze zich afgewezen en daar kunnen ze helemaal niet tegen. Het beste wat je kunt doen als ze een woedeaanval hebben, is contact blijven maken en ze een gevoel van veiligheid en verbinding geven. Omhels ze, of zeg ze dat je nog steeds van ze houdt. Klinkt misschien conflicterend, maar het werkt!
Lees verder onder de advertentie
2. Zorg voor jezelf Het kan voor ouders een uitdaging zijn te dealen met de heftige emoties van een temperamentvol kind. Probeer daarom goed voor jezelf te zorgen door regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Zo bouw je ‘reserves’ op om de lastige momenten goed en geduldig te doorstaan.
Eva Bronsveld schreef het boek ‘Temperamentvolle kinderen’, dat op 21 september verschijnt bij uitgeverij Kosmos.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.