Van de ene op de andere dag trekt je kind opeens dwangmatig met zijn hoofd, maakt aan de lopende band een gek geluid of schraapt elke minuut zijn keel. Is het een tic, of is er iets anders aan de hand? Zo herken je tics, en dit is wat je eraan kunt doen.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een tic?
Een tic is een snelle, plotselinge en steeds terugkerende beweging of geluid. Je kind maakt bijvoorbeeld repeterende bewegingen met zijn vingers, schudt met zijn hoofd, of klakt met zijn tong. Soms hebben kinderen meerdere tics tegelijk. Ze zijn moeilijk tegen te houden, al kan je kind zijn tic, wanneer je hem erop wijst, waarschijnlijk wel een paar minuten tegenhouden. Ook het continu gebruiken van een stopwoord kan een tic zijn.
Lees verder onder de advertentie
Tics ontstaan in de hersenen. Medici nemen aan dat erfelijkheid een rol speelt. Bij een kind met aanleg, kunnen tics getriggerd worden door spanning, stress of vermoeidheid. Dat kan de ene dag erger zijn dan de andere. Wanneer een kind slaapt of heel geconcentreerd ergens mee bezig is, blijft de tic vaak uit.
Bewegingstics worden ook wel motorische tics genoemd; geluiden vallen onder de vocale tics.
Hoeveel kinderen hebben er last van?
Zo’n vijftien procent van alle basisscholieren heeft weleens last van een tic; het vaakst wanneer ze tussen de zeven en elf jaar zijn. Jongens en meisjes hebben er even vaak last van, al wordt ook wel gezegd dat tics bij jongens iets vaker voorkomen. Ook volwassenen kunnen tics hebben.
Ten eerste: de meeste tics gaan vanzelf weer over. Soms na een paar maanden, maar soms ook pas na een jaar. Hoewel het voor ouders niet altijd prettig is wanneer hun kind een tic heeft – sommigen ervaren het als gênant, wanneer de tic erg storend of opvallend is – is er doorgaans geen reden tot zorg. Vaak heeft je kind zelf helemaal niet door dat hij een tic heeft. Wanneer je er dus geen of weinig aandacht aan besteedt, gaat de tic vanzelf weer over. Er veel aandacht aan besteden, kan de tic juist verergeren.
Lees verder onder de advertentie
In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een tic-stoornis. Dan heeft je kind vaak meerdere tics tegelijk, die gedurende een lange tijd zoveel tot uiting komen, dat het hem beperkt in zijn functioneren. Gilles de la Tourette is zo’n tic-stoornis.
Is het te verhelpen?
Zoals we al schreven, gaan de meeste tics vanzelf weer over. Ben je bang dat er sprake is van een tic-stoornis, dan is een bezoek aan de arts verstandig. Die kan in het ergste geval medicijnen voorschrijven. Er zijn gelukkig ook gewoon trainingen en ontspanningsoefeningen om tics tegen te gaan.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als je regelmatig bij de Action shopt voor babyspulletjes, let dan even goed op. Action waarschuwt namelijk voor een bepaald soort babypoeder en haalt hem terug: de Nuagé Baby Powder Talc Free 284g. Dit moet je erover weten.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?
We kennen het allemaal: het huishouden bijhouden is een uitdaging, vooral als moeder. Maar het is niet onmogelijk! Tweelingmoeder Rianne deelde haar gouden tip voor een schoon en opgeruimd huis op Instagram en wij vinden ‘m geniaal.