De wintertijd staat voor de deur en dat betekent: een uur extra slapen! Tenminste, dat hoop je. Want als je kleintje om 06.00 uur wakker werd, is dat nu opeens 05.00 uur. Fijn.. not! Hier zijn een paar tips om je kinderen aan het nieuwe ritme te laten wennen.
Lees verder onder de advertentie
Het kan een flinke uitdaging zijn voor zowel kinderen als ouders: de wintertijd. Maar met wat voorbereiding, een beetje geduld en een goeie kop koffie kom je een heel eind. Fingers crossed!
1. Begin op tijd met aanpassen
Zet je klok niet pas op zaterdagavond om, maar begin een paar dagen eerder met kleine stapjes. Leg je kind elke dag een kwartiertje later in bed. Op die manier went hun lichaam geleidelijk aan het nieuwe schema en voelt de verschuiving van dat uur niet als een complete ramp.
2. Daglicht doet wonderen
Het klinkt simpel, maar daglicht doet wonderen voor het bioritme. Laat je kind overdag veel buiten spelen, vooral in de ochtend. Het helpt hun biologische klok om beter te begrijpen dat het later licht wordt en eerder donker. Dus hup, regenlaarsjes aan en naar buiten!
Een inkoppertje, maar zonde om niet te noemen: zorg voor goede raamverduistering. Een rolluik, lichtwerende gordijnen – dat werk. Zo hou je het lekker lang donker in de kamer en wordt je kind niet wakker van het natuurlijke licht.
4. Zorg voor een avondroutine
Een rustige en voorspelbare avondroutine doet wonderen. Een halfuurtje lezen, een warme douche of even knuffelen op de bank helpt om je kleintje voor te bereiden op de slaapmodus. Vermijd schermen en drukke activiteiten vlak voor het slapengaan. De wintertijd kan even wennen zijn, maar als je kind weet wat het kan verwachten, wordt de overgang al een stuk makkelijker.
Lees verder onder de advertentie
5. Iets langer in bed blijven
Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij of zij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat je kleintje een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij of zij ook niet meer verplicht de ogen dicht te doen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag