Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Verhuizen is vaak stressvol, en niet alleen voor volwassenen. Ook voor kinderen heeft een nieuw huis veel impact. Hoe bereid je je kind erop voor? En hoe kun je het verhuisproces voor hem zo soepel mogelijk laten verlopen? Alle info op een rij.
Wist je dat verhuizen in de top tien staat van meest stressvolle situaties? Jaarlijks krijgen zo’n 1,8 miljoen mensen die van onderkomen switchen, waarvan een groot deel gezinnen, ermee te maken. Hoog tijd dus om te kijken hoe je het verhuisproces voor je kind zo gemakkelijk mogelijk kunt laten verlopen. Mét handige tips van een expert.
De meeste kinderen begrijpen niet goed wat verhuizen inhoudt. Ze denken dat ze al hun spullen moeten achterlaten en hebben geen idee waar ze straks terecht zullen komen. En dat kan beangstigend zijn.
Janneke van Akker (49), moeder van drie inmiddels volwassenen kinderen, werkt op een makelaarskantoor en maakt het dagelijks mee. ‘Ik zie kinderen die zich huilend afvragen wat er met hun spullen gebeurt. Het bed dat hun vader gemaakt heeft, moeten ze die achterlaten? Zelfs een meisje dat in dezelfde straat bleef wonen, maar slechts een paar huizen verderop, was overstuur. Dat is heel begrijpelijk: haar vertrouwde omgeving – haar slaapkamer, het gevoel van thuis – ging weg.’
Een peuter heeft geen idee hoe lang ‘over vier maanden’ is. Vertel hem kort van tevoren, bijvoorbeeld een week, dat jullie gaan verhuizen. Bij een ouder kind ligt dat natuurlijk anders. Bereid hem er tijdig op voor en leg uit waarom jullie gaan verhuizen. Dat kan voor het werk van papa of mama zijn of omdat jullie bijvoorbeeld gaan scheiden. Of omdat er een broertje of zusje op komst is en het huidige huis simpelweg te klein wordt.
Wat de reden ook is: praat erover met je kind. Ook als het om een verdrietige situatie gaat. Voor je kind wordt het dan wat makkelijker te begrijpen waarom hij zijn oude huis moet gaan verlaten, ook al blijft het lastig. Heeft je kind er veel moeite mee, geef dan ruimte aan die gevoelens. Erken ze en huil desnoods een keer een potje mee. Dat lucht alleen maar op.
Lees ook:
Verbouwen of verhuizen? De belangrijkste tips op een rij >
Volgens Van Akker is het belangrijk om op een positieve manier over de verhuizing te praten. ‘Veel ouders zijn heel druk met hun werk, sociale leven en alles rondom de verhuizing. Ze hebben daardoor minder tijd of geduld om hun kinderen erover te vertellen en ze erop voor te bereiden. Maar het loont om dat wel te doen – op een positieve manier, ook al is de reden van de verhuizing verdrietig. Benadruk bijvoorbeeld dat alle spullen van je kind meegaan of dat hij een nieuw bed of meubel mag uitzoeken. En dat ze altijd weer nieuwe vriendjes krijgen, ook al denken ze van niet. Zo gaat je kind het steeds meer als iets positiefs zien, een echt avontuur.’
Erover praten is één, maar er zijn nog veel meer manieren om de verhuizing voor je kind levendig te maken. Gaan jullie in een andere wijk of plaats wonen, neem dan alvast een kijkje bij zijn nieuwe school en de speeltuinen en winkels. Zo ziet je kind waar hij straks komt te wonen. En regel alvast een een wenochtend of -middag in de nieuwe klas. Ook dat maakt de overstap naar een andere school en het maken van nieuwe vriendjes makkelijker.
Welke kamer krijgt je kind straks in het nieuwe huis? Neem daar als het kan alvast een kijkje met hem en betrek hem bij de inrichting. Welke kleuren gaan de muren krijgen en wat voor mooie accessoires passen daarbij? Laat hem erover nadenken en vooral meebeslissen, zodat het al voorafgaand aan de verhuisdag ‘eigen’ voor hem wordt.
Dat geldt trouwens ook voor het klussen zelf. Heb je eenmaal de sleutel van jullie nieuwe onderkomen en kun je aan de slag, geef je kind dan ook een kwast en bezem in de hand. Dat het er misschien niet picobello uit komt te zien, soit. Die muur verf je nog wel een keer over.
Ook Van Akker merkte dat het hielp om haar kinderen, met wie ze drie keer verhuisd is, er zoveel mogelijk bij te betrekken. ‘De eerste keer was mijn oudste nog een baby, maar de tweede keer waren mijn zoons zeven en negen. En bij de derde verhuizing een jaar of veertien. Die laatste keer mochten ze een nieuw bed uitzoeken en het behang voor in hun slaapkamer. Ook namen we ze geregeld mee tijdens het verbouwen van ons nieuwe huis, om te laten zien wat er precies gebeurde. Dat hielp: ze voelden zich niet aan de kant geschoven in de drukte, maar juist onderdeel van het hele avontuur.’
Lees ook:
16 tips voor verhuizen met kinderen >
Minstens zo belangrijk: het afscheid van het oude huis. Geef daar een feestje, deel verhuiskaartjes uit in de buurt en laat je kind trakteren op school. Bewust afscheid nemen van de vertrouwde omgeving helpt je kind om het verhuisproces te verwerken. Zo kan hij met een fijn gevoel terugkijken op zijn oude huis en tegelijkertijd steeds meer toeleven naar wat komen gaat.
Om je kind optimaal voor te bereiden kun je de Kidsverhuisbox aanschaffen. Deze doos is ontworpen door Van Akker en bevat allerlei spullen die je kind structuur bieden in de hectische tijd rondom de verhuizing. ‘Denk aan een verhuis-doeboekje met verschillende opdrachten: plak een foto van je oude huis en slaapkamer voorin het boekje, en achterin een foto van je nieuwe huis en kamer. Fiets of wandel de route naar je nieuwe school en noteer of teken wat je onderweg allemaal tegenkomt. Zodat de onzekerheid na de verhuizing deels is weggenomen en je kind de route herkent.’
Ook vind je in de doos een aftelkalender tot de verhuizing, een kleurenwaaier die kan helpen om verf voor de kinderkamer uit te zoeken en verschillende accessoires: een lampje, knuffel, dromenvanger, enzovoorts.
De verhuisdozen zijn onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: 4-6 jaar, 7-9 jaar en 10-12 jaar. In iedere doos zitten opdrachten en spullen die zijn afgestemd op de leeftijd en het niveau van het kind.
Van Akker: ‘In de doos voor oudere kinderen zit bijvoorbeeld een rolmaat, die ze kunnen gebruiken bij het opmeten en ontwerpen van hun slaapkamer. En een leuke sudoku, gericht op verhuizen. De doos voor de kleinsten bevat een huis dat ze zelf kunnen knutselen door een stoel, bank en andere meubels uit te knippen en te plakken.’
Handig: bestel je meerdere kidsverhuisboxen, dan wordt rekening gehouden met de inhoud. De basis is gelijk en de aanvulling zal in elke doos dan anders zijn.
Is het bijna zo ver om te verhuizen, dan kan er twintig tot vijfentwintig kilo aan spullen in de doos. Van Akker: ‘Kinderen kunnen hun belangrijkste en meest dierbare spullen in de doos stoppen. Op de buitenkant staat een leuke print die ze kunnen inkleuren. Zo herkennen ze op de verhuisdag direct hun eigen doos, wat zorgt voor geruststelling: mijn items zijn mee, dus het komt goed.’
Ga je binnenkort verhuizen? Klik dan hier om de kidsverhuisbox te bestellen.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >