Heeft je baby het wel warm genoeg? Of misschien juist té warm? Dat kan lastig zijn om te peilen. TOG-waarden (afkorting Thermal Overall Grade) kunnen je daar misschien meer over vertellen.
Lees verder onder de advertentie
De TOG-waarde is een cijfer dat de warmte weerstand en isolatie van babytextiel en beddengoed weerspiegelt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies. En dus geldt ook: hoe kouder de omgeving, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En hoe warmer de slaapkamer, des te minder TOG je nodig hebt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe achterhaal ik de TOG-waarde?
De TOG-waarde vind je op de labels van dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding. Als het er niet op staat, kun je de verkoper om advies vragen. Of kijk naar onderstaande tabel die een indicatie geeft van de getallen. Maar let wel: de TOG-waarden verschillen per merk en (winter of zomer) model. Op basis van de getallen kun je nagaan of je baby te warm of te koud is aangekleed. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5 graden.
De TOG-waarde geldt alleen bij kamertemperatuur. Je mag de TOG-waarde dus niet aanhouden voor buitenshuis.
*Een dekbed is voor kinderen tot twee jaar nog te warm en wordt daarom afgeraden.
TOG-waarde bij kamertemperatuur
TOG-waarden mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Daarbij zijn we geneigd ons kind overmatig in te stoppen om te voorkomen dat hij het koud krijgt. Maar dat is niet verstandig: een erg jonge baby kan zijn temperatuur immers nog niet goed regelen en hij is ook nog niet in staat om echt te zweten, waardoor zijn temperatuur al snel kan oplopen.
Een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal. Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. En onthoud: elk kind is anders en dus is het belangrijk om de warmteregulering te controleren. Let er bovendien altijd op dat de wieg opgemaakt is conform de richtlijnen die gelden voor veilig slapen. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.