Heeft je baby het wel warm genoeg? Of misschien juist té warm? Dat kan lastig zijn om te peilen. TOG-waarden (afkorting Thermal Overall Grade) kunnen je daar misschien meer over vertellen.
Lees verder onder de advertentie
De TOG-waarde is een cijfer dat de warmte weerstand en isolatie van babytextiel en beddengoed weerspiegelt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies. En dus geldt ook: hoe kouder de omgeving, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En hoe warmer de slaapkamer, des te minder TOG je nodig hebt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe achterhaal ik de TOG-waarde?
De TOG-waarde vind je op de labels van dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding. Als het er niet op staat, kun je de verkoper om advies vragen. Of kijk naar onderstaande tabel die een indicatie geeft van de getallen. Maar let wel: de TOG-waarden verschillen per merk en (winter of zomer) model. Op basis van de getallen kun je nagaan of je baby te warm of te koud is aangekleed. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5 graden.
De TOG-waarde geldt alleen bij kamertemperatuur. Je mag de TOG-waarde dus niet aanhouden voor buitenshuis.
*Een dekbed is voor kinderen tot twee jaar nog te warm en wordt daarom afgeraden.
TOG-waarde bij kamertemperatuur
TOG-waarden mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Daarbij zijn we geneigd ons kind overmatig in te stoppen om te voorkomen dat hij het koud krijgt. Maar dat is niet verstandig: een erg jonge baby kan zijn temperatuur immers nog niet goed regelen en hij is ook nog niet in staat om echt te zweten, waardoor zijn temperatuur al snel kan oplopen.
Een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal. Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. En onthoud: elk kind is anders en dus is het belangrijk om de warmteregulering te controleren. Let er bovendien altijd op dat de wieg opgemaakt is conform de richtlijnen die gelden voor veilig slapen. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!