Heeft je baby het wel warm genoeg? Of misschien juist té warm? Dat kan lastig zijn om te peilen. TOG-waarden (afkorting Thermal Overall Grade) kunnen je daar misschien meer over vertellen.
Lees verder onder de advertentie
De TOG-waarde is een cijfer dat de warmte weerstand en isolatie van babytextiel en beddengoed weerspiegelt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies. En dus geldt ook: hoe kouder de omgeving, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En hoe warmer de slaapkamer, des te minder TOG je nodig hebt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe achterhaal ik de TOG-waarde?
De TOG-waarde vind je op de labels van dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding. Als het er niet op staat, kun je de verkoper om advies vragen. Of kijk naar onderstaande tabel die een indicatie geeft van de getallen. Maar let wel: de TOG-waarden verschillen per merk en (winter of zomer) model. Op basis van de getallen kun je nagaan of je baby te warm of te koud is aangekleed. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5 graden.
De TOG-waarde geldt alleen bij kamertemperatuur. Je mag de TOG-waarde dus niet aanhouden voor buitenshuis.
*Een dekbed is voor kinderen tot twee jaar nog te warm en wordt daarom afgeraden.
TOG-waarde bij kamertemperatuur
TOG-waarden mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Daarbij zijn we geneigd ons kind overmatig in te stoppen om te voorkomen dat hij het koud krijgt. Maar dat is niet verstandig: een erg jonge baby kan zijn temperatuur immers nog niet goed regelen en hij is ook nog niet in staat om echt te zweten, waardoor zijn temperatuur al snel kan oplopen.
Een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal. Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. En onthoud: elk kind is anders en dus is het belangrijk om de warmteregulering te controleren. Let er bovendien altijd op dat de wieg opgemaakt is conform de richtlijnen die gelden voor veilig slapen. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.